De ce îşi anunţă oamenii moartea pe Facebook. Psiholog: „Creierul uman nu poate să anticipeze nimicul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook-ul a devenit un canal de transmitere a celor mai intime gânduri
Facebook-ul a devenit un canal de transmitere a celor mai intime gânduri

Platforma Facebook a devenit în ultimul timp locul unde utilizatorii îşi expun gândurile şi ideile cele mai intime. În multe situaţii, internauţii şi-au exprimat chiar şi intenţia de a-şi pune capăt zilelor. Psihologii dezvăluie ce se ascunde de fapt în spatele acestor mesaje tulburătoare răspândite în mediul virtual.

Potrivit specialiştilor, site-urile de socializare, implicit Facebook, reprezintă un fel de instrument prin care utilizatorii îşi satisfac nevoia de a fi văzuţi, de a fi admiraţi şi apreciaţi pentru ceea ce cred despre ei înşişi.

„Aceste site-uri de socializare au dublat practic lumea reală şi au transpus-o în cea virtuală. Aşa cum în viaţa de zi cu zi dorim să fim admiraţi, văzuţi şi auziţi, aşa se întâmplă şi în mediul virtual. Avem o nevoie necontenită de a primi admiraţie, de a atrage atenţia asupra noastră, fie că o conştientizăm, fie că nu”, explică psihologul Victoriţa Dumitrache, preşedintele Colegiului Psihologilor din judeţul Ialomiţa.

Cazul Ofelia Prodan

Dublarea realităţii în mediul virtual face ca multe din gânduri şi trăiri să fie distribuite online, pentru ca mult mai mulţi oameni să poată vedea simultan ceea ce se întâmplă.

Aşa se face că prietenii virtuali află aspecte despre dorinţele, gândurile şi suferinţele utilizatorilor.

Sunt însă şi situaţii când, printre mesajele transmise, apar şi unele de-a dreptul tulburătoare. Un exemplu în acest sens, este cel al poetei Ofelia Prodan, care a anunţat printr-un mesaj postat pe Facebook faptul că vrea să moară.

Psihologii susţin faptul că persoanele care scriu şi distribuie astfel de mesaje încearcă de fapt să-şi explice gestul la care vor să recurgă.

„Situaţia este similară cu cea a biletelor de adio. O persoană care vrea să se sinucidă scrie câteva rânduri pentru a-şi explica gestul. Mai mult, creierul nostru nu poate să anticipeze nimicul, adică ideea că până în secunda asta exist, apoi nu mai sunt şi lumea rămâne fără mine. Atunci, scriem câteva rânduri pe care le lăsăm fie într-un bilet de adio, fie într-un mesaj pe Facebook, care reprezintă de fapt o verigă între mine şi persoanele care vor să mă ţină minte. Iar acest gest pleacă tot din dorinţa de a fi văzut şi remarcat”, adaugă psihologul Victoriţa Dumitrache.

Soluţiile salvatoare

Specialiştii susţin faptul că, odată descoperite astfel de mesaje, ele nu trebuie tratate cu indiferenţă. Având în vedere că în mediul virtual ele ajung la destinatar instantaneu, psihologii susţin că trebuie să avem puterea şi curajul de a fi alături de expeditorii acestor tulburătoare mesaje.

„În mediul virtual rapiditatea cu care sunt transmise mesajele este mare. Noi îi putem salva pe aceşti oameni intrând foarte repede în contact cu ei şi transmiţându-le mesajele noastre de susţinere. Putem folosi cuvinte foarte scurte de genul: «fii tare!», «sunt alături de tine!», «sigur poţi să treci peste!», «viaţa este minunată!»”, explică psihologul Victoriţa Dumitrache.

Citiţi şi:

Mesajul scriitoarei românce care a anunţat pe Facebook că vrea să se sinucidă: „Protestul meu nu a fost înţeles, dar acum nu mai vreau să mor!”

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite