Cum s-a tranformat satul „Vaideei“ în oraşul Slobozia. O legendă spune că reşedinţa judeţului Ialomiţa ar fi fost construită pe o fostă cetate romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etimologia cuvântului „Slobozia” are profunde implicaţii istorice. Practic, numele actualei reşedinţe a judeţului Ialomiţa provine de la o măsură fiscală luată de voievodul Radu Mihnea în secolul al XV-lea, aceea de a-i elibera de taxe şi impozite pe oamenii care locuiau ţinutul în acele vremuri.

Secolul XV este momentul în care Slobozia actuala apare pentru prima dată menţionată în hrisoave şi documente oficiale. La început, numele cu care se regăsea în hârtiile domnitorilor români din Ţara Românească a fost „Vaideei”. Toate acestea întrucât zona a reprezentat un fel de ţinut al oamenilor oprimaţi de societatea Evului Mediu.

În Slobozia de acum câteva secole locuiau robi ţigani, ţărani legaţi de glie şi alte categorii sociale pe care nobilimea medievală le considera respingătoare. Având în vedere condiţia şi lipsa de respect cu care erau trataţi toţi aceşti oameni, se poate spune că denumirea locului de „Vaideei” este cât se poate de plauzibilă.

Momentul „sloboziei”

După anul 1614, o măsură fiscală luată de domnitorul Radu Mihnea vine să schimbe numele localităţii în Slobozia, aşa cum o cunoaştem astăzi cu toţii. Manifestând un fel de compasiune faţă de locuitorii excluşi din societatea medievală cu care Slobozia a fost populată, Radu Mihnea emite un hrisov prin care cere eliberarea de la plata taxelor şi impozitelor de către toţi locuitorii din „Vaideei”. Termenul folosit de domnitor a fost acela de „slobozire de la biruri”, adică de eliberare de la plata taxelor locale. Iniţial locul se va numi „Slobozia lui Ianache”, iar din secolul XVIII se va denumi oficial „Slobozia”.

Oraş construit sub o cetate romană

Chiar dacă menţiunile Sloboziei apar abia în secolul XV, o legendă istorică vorbeşte despre faptul că oraşul a existat de fapt încă din Antichitate. Se pare că reşedinţa Ialomiţei se află aşezată pe ruinele unei foste cetăţi antice romane, denumită Netindava sau „Cetatea Naşterii”.

Cel care ar fi descoperit această cetate este însuşi geograful antic Ptolemeu. Acesta a descris prezenţa unor romani pe malul stâng al râului Ialomiţa, în josul cetăţii Helis, de la Piscul Crăsani, adică în zona unde există astăzi Slobozia.

Citiţi şi:

Cum arătau, de fapt, dacii: „Văd la ei mai cumplită sălbăticie decât la lupi. Părul şi barba lor n-au fost tunse niciodată“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite