Cum a reuşit un expert în obiecte de patrimoniu, din Slobozia, să distrugă o anchetă veche de 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răsvan Ciucă se află acum sub control judiciar FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
Răsvan Ciucă se află acum sub control judiciar FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Răsvan Ciucă, fostul director al Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia şi expert acreditat de Ministerul Culturii, este acuzat de procurorii din Deva că a distrus o anchetă pe care aceştia au început-o în urmă cu 14 ani. I-a indus în eroare prin experize false.

O anchetă încurcată

Ancheta despre care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia susţin că a fost distrusă de expertizele îndoielnice ale lui Răzvan Ciucă a fost începută în urmă cu 14 ani şi vizează tranzacţionarea ilegală de obiecte de patrimoniu, din Tezaurul Românie.

Situaţia de fapt a arătat că o fostă angajată a  Direcţiei de Cultură Hunedoara, Elena Rişcuţa, Graţiana Alicu, reprezentantă a Direcţiei de Cultură Cluj, şi afaceristul austriac Georg Hoceva se fac vinovat de faptul că au trecut ilegal peste graniţele ţării 6 locomotive cu abur şi un locomobil.

Tranzacţia s-a făcut în perioada 2000 – 2005, iar cazul a fost trimis în judecată de procurori abia în anul 2010. După trei ani şi jumătate de procese, cei trei inculpaţi au fost achitaţi de Curtea de Apel Alba, în luna mai a anului trecut.

Achitarea acestora s-a făcut pe baza expertizelor solicitate de anchetatori în dosar lui Răsvan Ciucă, fostul director al Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia.

Noi acuzaţii, acelaşi dosar

În urma investigaţiilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva au descoperit obiectele de patrimoniu scoase ilegal din ţară pe teritoriul altor state europene precum Germania,  Slovacia, Austria sau Grecia.

Astfel, pentru două dintre bunuri, procurorii i-au solicitat slobozeanului Răsvan Ciucă efectuarea unor noi expertize care să ateste că acesta sunt originalele.

 Aceleaşi acuzaţii le aduc anchetatorii unui alt expert în valorificarea obiectelor de Cult, Şerban Georgescu Lacriţeanu.  În urma expertizării făcute, Răsvan Ciucă şi Şerban Georgescu Lacriţeanu, spun procurorii, i-ar fi indus în eroare, ţinând partea inculpaţilor.

„În cursul judecăţii au efectuat două noi expertize judiciare cu privire la bunurile care au făcut obiectul dosarului nr.11358/221/2010 al Judecătoriei Deva, în calitate de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, care au contrazis în conţinut şi rezultat expertizele dispuse şi efectuate în cursul urmăririi penale şi care au stat la baza judecăţii în fond; cei doi experţi au întocmit rapoartele de expertiză atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, dar şi prin omisiunea cu ştiinţă de a insera datele corecte privind criteriile normelor de clasare”.

Cei doi se află acum sub control judiciar, după ce au fost reţinuţi 24 de ore în arestul Poliţiei Hunedoara.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite