Cum se predă educaţia sexuală în şcolile din România şi de la ce vârstă este bine, de fapt, să vorbeşti cu copilul tău despre sex - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Educaţia sexuală se predă opţional în  şcolile româneşti
Educaţia sexuală se predă opţional în  şcolile româneşti

În şcolile din România, educaţia sexuală nu este o materie de sine stătătoare precum matematica sau fizica. Potrivit Ministerului Educaţiei, informaţiile despre sexualitate transmise elevilor se limitează la un opţional predat în afara programei şcolare obişnuite.

Metodele de predare ale educaţiei sexuale sunt destul de complicate. Cel puţin aşa reiese din modul în care Ministerul Educaţiei a decis să introducă în programa şcolară această disciplină.

Potrivit informaţiilor prezentate, ea nu este o materie de sine stătătoare precum biologia, fizica sau chimia. Ci este un opţional inclus în programa disciplinelor extraşcolare sau extracurriculare. Mai mult decât atât, curriculum educativ dă posibilitatea şcolilor să aleagă dacă vor să studieze acest opţional sau nu.

„Planul-cadru de învăţământ prevede un segment de curriculum la decizia şcolii prin care factorii interesaţi (elevi, părinţi) pot stabili împreună cu şcoala crearea unei oferte de opţionale, care să sprijine un parcurs personalizat de învăţare. Acest segment de opţionalitate constituie un cadru legitim de introducere şi de studiere în şcoală, în anumiţi ani de studiu, a unei tematici de interes pe un anumit domeniu şi care corespunde cel mai bine nivelului de vârstă al elevilor”, acesta este răspunsul oficial dat de Ministerul Educaţiei, reporterilor „Adevărul”, legat de maniera în care se studiază în şcoli educaţia sexuală.

Opţional ascuns printre hârtii

Orele de educaţie sexuală a fost introduse ca parte integrată a unei serii de programe educative care alcătuiesc un program naţional, denumit „Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”.

„Educaţia sexuală, în curriculum, este inclusă în domeniul Sănătatea reproducerii şi a familiei din cadrul Educaţiei pentru sănătate, şi în regim extracurricular şi extraşcolar, în funcţie de dezvoltarea psiho-somatică a elevilor, este predată de cadre didactice formate”,  explică oficialii din Ministerul Educaţiei. Informaţiile sunt transmise elevilor de către profesori specializaţi precum profesorii de biologie, psihologi sau medicii cabinetelor medicale şcolare.

Acest aspect rezolvă problema doar pe jumătate. Nu există materiale didactice adecvate, care să satisfacă nevoile de învăţare ale elevilor. Aceştia sunt sfătuiţi să asimileze informaţiile de pe site-urile unor instituţii publice precum Direcţiile de Sănătate Publică sau Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului. De asemenea, Ministerul Educaţiei nu a elaborat un plan de formare profesională în cadrul căruia profesorii să asimileze cunoştinţele minime despre ceea ce înseamnă educaţia sexuală.

Părerea psihologilor

Psihologii consideră că educaţia sexuală a elevilor este extrem de importantă. „Pentru că este binevenită, foarte necesară şi importantă numai că e nevoie să se facă progresiv indiferent cât are copilul din moment ce te hotărăşti să faci asta”, susţine Victoriţa Dumitrache.

Abordarea „progresivă” a psihologului Victoriţa Dumitrache le este adresată atât profesorilor, cât şi părinţilor. Specialista consideră că şcoala şi familia trebuie angrenate în acelaşi sistem, pentru a oferi împreună copiilor o viziune reală despre ce înseamnă sexualitatea. Bineînţeles, primi paşi trebuie făcuţi acasă, de la vârste foarte fragede.

„Ideal este să se înceapă de la 3 ani, dar dacă puiul are 10 ani şi credeţi că nu ştie nimic luaţi-o tot ca de la 3 ani dar treceţi mai repede prin etape după ce vă asiguraţi că a asimilat. La o vârstă atât de mică se poate vorbi de diferenţe între fetiţe şi băieţi, despre intimitate dar mai ales ce e ruşinea şi când e rolul ruşinii”, recomandă psihologul Victoriţa Dumitrache.

Citiţi şi:

Care este vârsta potrivită la care copiii să afle adevărul despre sex. Psiholog: „Ideal este să se înceapă de la 3 ani“










 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite