Cum explică psihologii sentimentul de superioritate: „Te îndrăgosteşti de o imagine, nu de sine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narcisismul şi aroganţa sunt generate de sentimentul de superioritate FOTO: shutterstock.com
Narcisismul şi aroganţa sunt generate de sentimentul de superioritate FOTO: shutterstock.com

Sentimentul de superioritate este rezultatul unei credinţe puternice în imaginea pe care oamenii o proiectează în societate.

În viaţa socială, fiecare individ îşi creionează o imagine pentru a corespunde colectivităţii sau grupului din care face parte sau în care intenţionează să se integreze. În unele cazuri, această imagine ajunge să fie idolatrizată de persoana care a creat-o, dând astfel naştere sentimentului de superioritate. Dragostea excesivă manifestată faţă de această trăire emoţională poate fi cu adevărat dăunătoare relaţiilor interumane. 

„Sentimentul de superioritate apare atunci când te îndrăgosteşti de imaginea pe care ţi-ai creat-o. Crezi în ea foarte mult şi încerci să defilezi cu ea în faţa celorlalţi. Imaginea însă nu este definitorie pentru tine ca individ”, este opinia psihologului Victoriţa Dumitrache, preşedintele Colegiului Psihologilor din judeţul Ialomiţa. 

Alegerea modelelor contează

O altă sursă a apariţiei sentimentului de superioritate este generată de suprimarea frustrărilor care pot apărea în urma dezvoltării complexelor de inferioritate. Pentru a nu cădea în derizoriu sau a nu se simţi timizi, daţi la o parte şi umiliţi în faţa celorlalţi, oamenii preferă să-şi creioneze o identitate socială total opusă, căreia îi conferă toată atenţia.

Un rol important în acest sens îl reprezintă şi modelele la care apelăm şi pe care le folosim în momentul în care vrem să aducem o reprezentare a noastră în plan social. „Alegerea modelelor care să ne ajute pentru a ne raporta la planul social este foarte importantă. Modele trebuie să fie integre, să se bucure de un respect social şi moral”, mai spune psihologul Victoriţa Dumitrache. Mai mult decât atât, sentimentul de superioritate este similar cu atitudinile arogante şi narcisiste. 

„Să ne iubim pe noi înşine”

Sentimentul de superioritate poate suprimat doar dacă ne vom îndrepta atenţia asupra sinelui nostru. Dragostea faţă de imaginea pe care o reprezentăm în mediul social trebuie îndreptată asupra a ceea ce suntem cu adevărat ca indivizi. „Trebuie să învăţăm să ne iubim pe noi, nu imaginea pe care o proiectăm despre noi. Trebuie să învăţăm să ne îndrăgostim de noi înşine. Totul se face printr-o serie de exerciţii, în care trebuie să ne ascultăm mai mult, să vorbim cu interiorul nostru, să reflectăm asupra aceea ce suntem noi cu adevărat. Este, dacă vreţi, o discuţie cu sufletul nostru pe care trebuie să-l aducem în prim plan”, conchide psihologul Victoriţa Dumitrache. 

Citiţi şi:

Unde se trage linia între narcisism şi iubirea de sine. Psiholog: „«Cine sunt eu?» e marea angoasă a omului modern“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite