Cum explică psihologii expresia „cine nu are bătrâni să-şi cumpere“. „Este foarte important să învăţăm din experienţa altora“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbele româneşti din popor sunt pline de învăţăminte. Psihologii sunt de părere că proverbele tradiţionale pot fi de cele mai multe ori benefice pentru dezvoltarea personalităţii.

O expresie care poate însemna mult pentru tinerii care se pregătesc să-şi înceapă viaţa este, după părerea specialiştilor, „Cine nu are bătrâni să-şi cumpere!”.

Din punct de vedere psihologic, vârstnicii sunt persoane mature, cu experienţă de viaţă, care pot face faţă cu uşurinţă oricărei provocări. Mai mult, ei pot deveni foarte uşor modele de viaţă, tocmai prin prisma experienţelor anterioare. Sfaturile pe care aceştia le pot oferi vor fi cu siguranţă cele mai bune, sunt de părere specialiştii.

„Este foarte important să avem puterea de a învăţa din experienţele altora. Ori această expresie fix acest lucru scoate în evidenţă. Că vârstnicii sunt persoane care au dobândit destule cunoştinţe, au suficiente calităţi pe care le pot expune şi împărtăşi cu persoanele tinere. Bătrânii privesc totul cu calm, ştiu să cântărească fiecare decizie pe care urmează să o ia şi, totodată, transmit tinerilor din jurul lor sfaturile cele mai bune”, este opinia psihologului Liliana Preotu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Suport pentru vârstnici

Dincolo de învăţăminte, expresia „cine nu are bătrâni să-şi cumpere?” ar putea scoate în evidenţă şi nevoia persoanelor de vârsta a treia de a fi ajutate. Psihologii susţin faptul că mulţi dintre vârstnici, odată ce resimt efectele bătrâneţii, se simt singuri şi neputincioşi. Tocmai de aceea ei au nevoie de atenţie şi ar fi ideal să le-o putem oferi, atunci când o solicită.

„Pentru foarte mulţi dintre vârstnici bătrâneţea reprezintă un moment de cumpănă. Se simt singuri, inutili şi au nevoie de atenţie. Cu această problemă se confruntă cel mai des persoanele care înainte de îmbătrânire se bucurau de o poziţie socială foarte bună. Pentru a-i ajuta este necesar să le oferim atenţie” mai spune psihologul Liliana Preotu.

Citiţi şi:

5 boli pe care le vindecă napii şi hreanul. Cum putem scăpa de depresie, tuse sau sinuzită cu ajutorul acestor plante

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite