Cum erau văzuţi martorii lui Iehova de către Securitate. Detalii din caietele CNSAS: „Servesc drept instrumente ale elementelor fasciste legionare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe tot parcursul existenţei regimului comunist din România, cultul religios al Martorilor lui Iehova a reprezentat o permanentă ameninţare la adresa socialismului românesc. Sute de membri ai acestei secte au fost arestaţi şi oprimaţi de Securitate.

Întemeietorii cultului religios al „Martorilor lui Iehova” în România sunt emigranţii Szabo Karol şi Iosif Kiss. În jurul anului 1911, aceştia au părăsit Statele Unite ale Americii şi au revenit acasă, la Târgu Mureş unde au început să propovăduiască ideile culese în rândul comunităţilor de „martori” de peste ocean.

După al Doilea Război Mondial şi chiar în primii ani ai instaurării regimului comunist, cultele religioase beneficiază de o liberă exprimare a credinţei pe care o promovau. În cazul „Martorilor lui Iehova”, cultul devine recunoscut în baza unei sentinţe a Tribunalului Ilfov, dată până în 1948.

Securitatea controlează religia

Situaţia se schimbă vertiginos după anul 1948, când se promulgă „Legea pentru regimul general al cultelor religioase”. În studiile efectuate de specialiştii CNSAS (Caietele CNSAS 2008) se arată faptul că în realitate scopul acestei legi a fost acela de a răspândi un control absolut asupra tuturor cultelor religioase.

Ca reacţie faţă de acest act normativ, cultul religios al „Martorilor lui Iehova” duce tacit o luptă anticomunistă. Principiile legii se contraziceau cu cele ale doctrinei „martorilor”, motiv pentru care aceştia au considerat în permanenţă şi au promovat în rândul adepţilor faptul că „statul sovietic este întemeiat de Satana”.

Filaje, urmăriri, arestări

Atitudinea a atras imediat reacţia Securităţii, care a început o amplă campanie de urmărire, filare şi arestare a adepţilor „Martorilor lui Iehova”. Într-un raport al Securităţii se arată că: „iehoviştii desfăşoară o propagandă acerbă, instigând la nerespectarea legilor, refuzul satisfacerii stagiului militar, îndeamnă să nu se citească altă literatură decât cea iehovistă, să nu participe în nici un fel la viaţa politico – socială, să nu se asculte radioul, să nu se vizioneze spectacole, toate acestea fiind, spun ei, în slujba răului. Conducătorii sectei, alături de această propagandă ostilă, susţin şi ideea prăbuşirii iminente a statelor, pretind că, în viitorul apropiat, conducătorii de state vor fi «nimiciţi», împreună cu popoarele în fruntea cărora se află, pe pământ urmând să supravieţuiască numai membrii (...) Spre deosebire de multe alte organizaţii religioase, care pretind a fi organizaţii ale lui Dumnezeu şi care compun o parte a acestei lumi înstrăinate de Dumnezeu, organizaţia «Martorii lui Iehova» nu cooperează cu guvernele politice lumeşti.„

Mai mult decât atât, studiile specialiştilor din cadrul CNSAS scot la iveală faptul că Securitatea considera că martorii „au servit drept instrument al elementelor fasciste legionare“: „Această etichetare a «martorilor» drept legionari care se ascund în spatele unei aşa-zise activităţi religioase, continuându-şi, în fond, acţiunile anticomuniste – va duce la confundarea lor cu principalii adversari ai regimului”.

Cel mai mare val de arestări al „martorilor” se realizează în perioada 1949 – 1950, când 800 din cei aproximativ 15.000 de membri pe care cultul îl avea în România au sfârşit în închisorile comuniste.  Un raport întocmit de Direcţia de Securitate a Statului, datat în 1975, arăta că „martorii” care au ajuns la închisoare au fost condamnaţi la pedepse cu executare cuprinse între 3 şi 5 ani, pentru cei care refuzau satisfacerea stagiului militar şi pedepse mai mari de 10 ani, în cazul în care se mergea pe ideea că ar complota împotriva statului comunist.

Citiţi şi:

Portretul turnătorului la Securitate. Cum acţiona, de fapt, temuta instituţie - detalii din documentele specialiştilor CNSAS


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite