Cum au distrus ruşii castelul-bijuterie ridicat de Barbu Catargiu în inima Bărăganului. Clădirea avea 52 de camere şi duşumele sub formă de tablă de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbu Catargiu a fost primul premier al României FOTO wikipedia.ro
Barbu Catargiu a fost primul premier al României FOTO wikipedia.ro

Legăturile lui Barbu Catargiu cu Bărăganul au fost puternice. La Maia, în judeţul Ialomiţa, el a reuşit să ridice un castel impresionant, care astăzi nu mai există. Monumentul a început să decadă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost incendiat de soldaţii ruşi.

Averea impresionantă a Catargiilor în Bărăgan era compusă dintr-o suprafaţă totală de teren de peste 15.000 de hectare, pe care au fost construite un conac şi o biserică. 

Singurul monument care se mai păstrează astăzi din moştenirea pe care Barbu Catargiu a lăsat-o în urma sa este biserica, care poartă hramul Sfântului Nicolae. 

Opulenţa unui prim-ministru 

Sursele istorice vorbesc despre faptul că Barbu Catargiu şi-a ridicat conacul în imediata apropiere a bisericii din Maia.

Potrivit descrierilor, acesta nu era doar un simplu conac boieresc, ci mai de grabă un castel în adevăratul sens al cuvântului. 

Istoricii vorbesc despre un loc ce semăna mai degrabă cu un paradis. De la biserică şi până la porţile mari ale conacului distanţa era de aproximativ un kilometru. Drumul era pavat, iar de o parte şi de alta a sa erau plantaţi arbori exotici.
 

„Toate documentele vremii spun că locul era de-o frumuseţe rar întâlnită pentru acele timpuri. Nimeni nu mai văzuse aşa ceva prin aceste părţi ale locului” susţine Dan Elias, scriitor local din zona Urziceniului. 

Castelul era prevăzut cu 52 de camere în care erau aşezate lampadare de argint. În fiecare cameră duşumelele erau în formă de tablă de şah. La fel de impresionantă era şi curtea interioară care, în realitate, era o adevărată grădină botanică în care existau numeroase specii de plante de o frumuseţe rară.

Se spune că parcul din curtea conacului a fost proiectat de arhitectul peisagist Wilhlem Mayer, cel care a amenajat şi parcul Cişmigiu din Bucureşti. 

„Dincolo de frumuseţea clădirii, parcul era principalul punct de atracţie. Totul era foarte frumos amenajat. Sunt surse istorice care vorbesc despre faptul că acestă grădină conţinea specii de plante foarte pretenţioase şi, de asemenea, foarte mulţi păuni”, mai spune scriitorul Dan Elias. 

Lagărul rusesc din curtea lui Catargiu 

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial avea să-şi pună amprenta şi asupra minunatului loc creat de Barbu Catargiu în Bărăgan. 

În timpul conflictelor militare, o garnizoană de peste 5.000 de soldaţi sovietici s-a adăpostit în incinta castelului lui Catargiu. Aceştia au transformat locul într-un lagăr comunist. Surse istorice afirmă faptul că aici a funcţionat temutul Lagăr nr. 12 unde au fost aduşi prizonieri de război nemţi. 

Soldaţii sovietici au reuşit ca în foarte scurt timp să distrugă paradisul lui Barbu Catargiu. Aceştia au dat foc podelelor impunătoare, în incendiu fiind distruse tablouri impresionante şi perdele de catifea fină. Mai mult, multe dintre obiectele de decor care se aflau în conac au fost împărţite sătenilor din Maia.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite