Cum circulaţi corect cu bicicleta pe drumurile publice. Cu ce trebuie să fie echipată pe timp de noapte

Cum circulaţi corect cu bicicleta pe drumurile publice. Cu ce trebuie să fie echipată pe timp de noapte

Bicicliştii trebuie să respecte câteva reguli în trafic FOTO Adevărul

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să aveţi vârsta minimă de 14 ani, să cunoaşteţi regulile de circulaţie şi să fiţi echipaţi corespunzător.

 
1. Când circulaţi pe bicicletă, nu traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni!
 
2. Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.
 
3. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte, sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
 
4. Totodată, bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.
 
5. Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.
 
6. Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asiguraţi-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul. 
 
7. La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, fiţi siguri că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!
 
8. Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul.
 
9. Nu circulaţi cu bicicleta dacă vă aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice!
 
10. Purtaţi cască de protecţie. Vă poate salva viaţa!
 
11. Nu transportaţi pe bicicletă bagaje de dimensiuni mari şi nu vă agăţaţi de vehiculele aflate în mers!
 
12. Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: