Cum au aprins flacăra educaţiei pentru copiii din Scânteia câţiva tineri entuziaşti. O poveste despre poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poveştile rescrise de copiii din Scânteia au fost citite de actori profesioniţti într-un studio FOTO Alina Păduraru
Poveştile rescrise de copiii din Scânteia au fost citite de actori profesioniţti într-un studio FOTO Alina Păduraru

La Scânteia, comuna ialomiţeană în care 95% dintre locuitorii adulţi nu sunt încadraţi pe piaţa oficială a muncii, mai mulţi tineri entuziaşti au provocat copiii să rescrie poveşti clasice într-o formă conectată la prezent.

Începând cu 14 noiembrie pe canalul de Soundcloud al Asociaţiei inCAP - bit.ly/38CVcM2  -  pot fi ascultate şapte poveşti audio: trei poveşti clasice REscrise împreună cu participanţi din Scânteia şi patru poveşti scrise de trei autoare contemporane („Melcuşorul” şi „Cofetăria”, de Lavinia Branişte, „Superman”, de Elena Vlădăreanu şi „Povestea ariciului cu Pene”, de Victoria Pătraşcu).

În ultima perioadă, învăţământul românesc a fost contorsionat şi reinventat de schimbări impuse, iar toate lipsurile lui au ieşit la suprafaţă mai dureros ca niciodată. Se vorbeşte tot mai des despre reforme, despre nevoi şi despre diferenţe între medii care se adâncesc şi mai mult. În acest tablou în care şcoala nu mai seamănă deloc cu cea de dinainte şi în care profesori refuză să se adapteze la noile metode de „a face şcoală”, cei care ratează etape şi cunoştinţe sunt elevii.

Prin proiectul Prezent! REscris, care a fost co-finanţat de AFCN, Asociaţia inCAP şi-a dorit să le creeze unor elevi din comuna Scînteia, Ialomiţa, un mediu în care să îşi poată exersa gândirea critică şi creativitatea şi în care să afle mai multe atât despre literatura clasică, dar şi despre cea contemporană. Poveştile au fost rescrise de elevi, însă citite de actori profesionişti într-un studio.

Sigur că, deşi nu era planificat, proiectul a fost desfăşurat online însă chiar şi în această formă, ne-am dori să le creăm elevilor un cadru în care să poată fi creativi, să le provocăm gândirea critică şi să le facem cunoscută şi literatura contemporană, povesteşte Alina Păduraru, jurnalist, care face parte din echipa proiectului, alături de Andreea Lăcătuş, Eduard Burghelea, Minodora Broscoi, Simona Constantin, Carla Mihai, Alexandru Beteringhe, Tudor Popa, Petre Osman, Alex Mircioi.

slobozia povesti rescrise de copii

Poveştile au fost citite într-un studio FOTO A.P

Literatura română clasică, „de examen”

„Am ales să pornim de la literatura română clasică, „de examen”, familiară tuturor, alegând trei povestiri pe care le-am transformat într-un cadru de dezbatere asupra problematicilor contemporane şi am sprijinit participanţii să rescrie aceste poveşti în acord cu modul în care temele abordate se reflectă în prezentul subiectiv al comunităţii din care fac parte. Tot de aici, am făcut o serie de recomandări de texte contemporane pe tematici similare. 

S-au desfăşurat opt întâlniri de lucru în mediul on-line, care au îmbinat exerciţii de înţelegere a textului şi scriere creativă.  

Cele trei poveşti rescrise (Puiul, I.A. Brătescu-Voineşti, Domnul Trandafir, de Mihail Sadoveanu, Fata Babei şi Fata Moşneagului, de Ion Creangă) au fost înregistrate în format audio, împreună cu 4 poveşti originale scrise de 3 autoare contemporane: Lavinia Branişte, Victoria Pătraşcu, Elena Vlădăreanu", povesteşte Alina Păduraru.

slobozia copiii din scanteia

Activităţi culturale, desfăşurate de inCAP la Scânteia FOTO A.P.

Din  2018, în comuna Scânteia, din judeţul ialomiţa, au loc o serie de evenimente cultural pentru copii, puse la punct de Asociaţia ”inCAP”. O echipă de tineri ambiţioşi din Bucureşti a pus la punct un proiect prin care micuţilor le-au fost oferite gratuit evenimente educative la ei în sat.

Aici, copiilor li s-a oferit pentru prima oară ocazia să participe la evenimente educative, să vadă un spectacol de teatru sau să interacţioneze cu actori, regizori sau autori de cărţi. De asemenea, aceştia i-au transformat pe copiii din localitate în mici actori şi reporteri. Şcoala de Vară, cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a adus fericire, în 2019, în sufletele micuţilor care au pus în scenă primul spectacol de teatru făcut în totalitate de ei şi au creat primul ziar al comunei. 

slobozia copiii din scanteia

Copii fericiţi din comuna Scânteia FOTO A.P.

Platformă de dialog creativ şi artă implicată social

Asociaţia ”inCAP” (Iniţiative în Cinematografie şi Arte Performative) activează în mediul cultural independent din anul 2017, construind, pas cu pas, o platformă de dialog creativ şi artă implicată social care aduce artişti emergenţi şi profesionişti în mijlocul comunităţilor, în proiecte transdisciplinare, experimentale, cu scopul de a găsi împreună metode şi strategii de accesibilizare a culturii şi dezvoltare profesională într-un cadru etic, cu valori precum incluziunea, respectarea drepturilor omului şi egalitatea.

În luna ianuarie 2020 asociaţia a fost nominalizată la Gala Premiilor AFCN pentru proiectul „Prezent! Cort de lectură la Petrila”, pentru „Soluţii inovatoare în promovarea culturii scrise”.

Vă mai recomandăm şi:

Soţie de jihadist: viaţa fără preaviz a unei românce seduse de un luptător ISIS. „Acolo era iadul pe pământ”

 

Analiză. Efectele electorale ale tragediei din Neamţ

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite