Cum au apărut blugii şi fusta mini. Istoria ţinutelor vestimentare care au schimbat mentalităţi şi societăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii blugi din istorie FOTO: Historia.ro
Primii blugi din istorie FOTO: Historia.ro

Apariţia blugilor şi a fustei mini are la bază un context social şi politic, cei care au inventat cele două piese vestimentare fiind militaţi pentru dorinţa de emancipare socială şi culturală, precum şi pentru ideea de diversitate şi  afirmare.

Adevărata istorie a blugilor începe însă să se scrie în anul 1873, când tânărul bavarez Leob Strauss (devenit mai târziu Levi Strauss) pleacă din New York către San Francisco pentru a deschide un mic atelier specializat în producţia de textile, după cum relatează istoricul Horia Dumitru Oprea.
 
Câţiva ani mai târziu, atelierul lui Strauss scoate pe piaţă un soi de stofe groase şi rezistente, purtate de minerii plecaţi în marea goană după aur. Jacob Devis, un mare croitor din Nevada, devine un mare client al atelierului lui Levi Strauss, iar în 1873 îi propune acestuia să pornească împreună o afacere.

Cu o investiţie de doar 68 de dolari, cei doi realizează prima linie de pantaloni rezistenţi, prevăzuţi cu nituri metalice. Strămoşii blugilor de astăzi iau naştere abia în anul 1890, când firma Levi’s produce pantalonii din gama 501 Levi’s.
 
Confecţionaţi din pânză de culoare albastru – închis şi prevăzuţi cu nasturi pentru bretele, buzunare adânci şi cataramă la spate, menită să strângă talia, aceşti pantaloni se bucură de o mare popularitate în rândul zilierilor, agricultorilor şi crescătorilor de vite din America.

slobozia

Astăzi, blugii reprezintă cei mai purtaţi şi populari pantaloni din lume. Cifrele realizate de revistele de specialitate din America, precum Forbes, arată faptul că industria de producţie a blugilor încasează anual venituri de peste 4 miliarde de dolari. Blugii sunt produşi sub diverse branduri de modă şi accesorizaţi oricărei ţinute.

Fusta mini pentru toate gusturile

Momentul oficial al naşterii acestui obiect vestimentar este considerat a fi începutul anilor 1960. Protestele tinerilor, coroborate cu dorinţa de emancipare a femeii şi desele mişcări de eliberare sexuală şi-au adus aportul şi în ceea ce priveşte stilul vestimentar.

Oamenii îşi doreau să poarte ţinute prin care să-şi exprime atitudinea şi dorinţa unui nou stil de viaţă. Inventatoarea fustei mini este considerată creatoarea de modă Mary Quaint. Englezoaica îşi vindea propriile creaţii într-un mic magazin din Chelsea.

Opinia lui Quaint a fost aceea de a crea o ţinută vestimentară menită să pună în valoare femeia şi formele sale naturale. O ţinută care să ispitească, dar în acelaşi timp să ofere purtătoarelor sale senzaţia de libertate, de putere.

slobozia

Foarte repede, fustele scurte create şi vândute în Chelsea au ajuns să cuprindă întreg mapamondul.
Succesul ineditului obiect vestimentar le-a atras ca un magnet pe marile vedete de cinema din acei ani nebuni. Starul Brigitte Bardot a apărut în public în anul 1966 purtând o fustă mini cu o tăietură deasupra genunchiului, imaginea vândută de actriţă reuşind să transforme fusta mini într-o ţinută dorită de toate femeile din lume.

„O cârpă indecentă”

După anul 1970, succesul fustei mini a început să scadă. Minusculul obiect vestimentar, care de multe ori abia reuşea să acopere lenjeria intimă a purtătoarelor sale, a devenit extrem de bârfit. În societatea din lumea întreagă a fost inoculată ideea că femeile care îmbracă fuste mini au o atitudine îndoielnică şi sunt de moravuri uşoare.

Totuşi, chiar şi astăzi foarte multe femei preferă să poarte ţinute cât mai scurte, inspirate fiind de tradiţionala fustă mini. Foarte multe ţinute s-au adaptat astăzi pentru a răspunde nevoilor doamnelor şi domnişoarelor de a fi provocatoare.

Citiţi şi:

Cât au costat cele mai scumpe filme din istoria cinematografiei de la Hollywood

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite