Cu ce se ocupă somnologii. Noua ramură a medicinei care caută bolile grave ascunse în spatele nopţilor nedormite

Cu ce se ocupă somnologii. Noua ramură a medicinei care caută bolile grave ascunse în spatele nopţilor nedormite

Tulburările de somn pot ascunde boli grave FOTO Shutterstock

Tot mai multe studii scot la iveală faptul că tulburările de somn reprezintă de fapt un semnal de alarmă în ceea ce priveşte o posibilă afecţiune a organismului. Insomnia, de exemplu, poate fi un simptom prin care se pot diagnostica accidentele vasculare sau boli cronice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oricât de mult ar putea fi trecută cu vederea o noapte fără somn, ea trebuie luată în serios pentru că insomnia ascunde de fapt o serie de boli grave cu care organismul de confruntă.

Tot mai multe studii scot la iveală faptul că stresul, dar şi grijile cotidiene provoacă tulburări de somn, iar de aici porneşte o altă serie de boli destul de grave.

În primul rând vorbim despre afecţiunile cronice, precum diabetul care poate fi diagnosticat prin faptul că bolnavul doarme foarte puţin în timpul nopţii şi este în permanenţă nervos.

Accidentul vascular, asociat insomniilor

Revista de specialitate British Medical Journal asociază tulburările de somn, în special insomnia, cu apariţia accidentelor vasculare cerebrale.  

„Accidentul vascular cerebral (AVC) acut asociază tulburări complexe ale somnului, cele mai cunoscute fiind inversiunea de ritm somn-veghe şi somnolenţa excesivă, dar şi insomnia secundară factorilor ambientali, fie ca expresie a anxietăţii sau a depresiei asociate deficitului neurologic, fie ca o consecinţă a fragmentării somnului, provocată de tulburări respiratorii, complicaţii medicale (cardiovasculare, infecţioase) sau chiar terapie”, relatează specialiştii care au consemnat acest aspect în British Medical Journal.

Pentru a putea investiga un asemenea simptom trebuie descoperite, susţin specialiştii, cauzele exacte ale insomniei şi corelarea acestora cu simptomele unui accident vascular cerebral.

Somnologia, un altfel de medicină

Pentru a identifica şi depăşi toate problemele legate de somn, medicina a evoluat, iar astfel a apărut o nouă specializare, somnologia.

Denumită şi medicina somnului, această specializare are rolul de a identifica toate problemele care-l împiedică pe un pacient să aibă parte de un somn liniştit. Aşa se descoperă o serie de afecţiuni organice, care odată tratate redau echilibrul somnului.

Citiţi şi:

Istoria controversată a primelor spitale din Bărăgan: controlate de moşieri şi lipsite de medici

Ouăle de prepeliţă, efectele miraculoase: cresc pofta sexuală şi previn căderea părului - explicaţia specialiştilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: