FOTO Incredibila poveste a pelerinajului la scoarţa de copac. De ce se bat credincioşii să se închine la chipul fals al lui Isus pictat pe un arbore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O presupusă apariţie a chipului lui Isus Hristos pe un copac din localitatea ialomiţeană Griviţa a făcut ca zeci de oameni să vină să vadă minunea. În realitate, creaţia a fost desenată în cărbune de un pictor cultivator de pepeni, în scop comercial. Deşi informaţi, localnicii tot cred că e vorba de o minune.

Copacul „sfinţit“ se află la marginea drumului naţional care leagă municipiile Slobozia şi Buzău, aproape de intrarea în comuna ialomiţeană Griviţa.

Este un plop înalt de 8 metri despre care localnicii spun că ar avea mai bine de 100 de ani. Niciodată nimeni nu a privit arborele cu atât interes, până în dimineaţa celei de-a treia zile de Crăciun. Pe respectivul copac ar fi apărut ca din senin chipul lui Iisus Hristos, care ar fi început să verse lacrimi.

Chipul lui Iisus apărut din ceruri

„Mi-a povestit un vecin care a văzut cum s-a întîmplat totul. A văzut aşa o lumină roşie cum atinge copacul, iar apoi a apărut faţa lui Iisus“, declară Gheorghe Ilie, un cioban care îşi paşte oile în zonă. Vestea s-a răspândit repede, iar zeci de oameni au venit să vadă minunea.

Trei zile şi trei nopţi, localnici din întreg Bărăganul au venit să se roage la faţa Mântuitorului de pe scoarţa copacului.
 

Credincioşii şi-au adus cu ei lumânări şi flori şi au îngenuncheat în faţa arborelui pentru a se ruga. Maria Popa, 75 de ani, s-a rugat pentru ca Dumnezeu să o ţină în putere pentru a-şi creşte nepoţii.

„Eu cred că este o minune de la Dumnezeu, altfel nu avea cum să apară tocmai în a treia zi de Crăciun. Uite, uite cum plânge copacul“, ne-a declarat femeia în timp ce-şi ştergea faţa cu „lacrimile“ Mântuitorului.
„Minunea“  a fost revendicată

Ceea ce la prima vedere pare o lucrare divină este însă doar un desen realizat în cărbune de un pictor din Amara, care e şi cultivator de pepeni, la Griviţa. A fost descoperit în ograda unui cetăţean din localitate, unde locuieşte cu chirie.

El se numeşte Dumitru Bărzoi şi a realizat chipul lui Iisus anul acesta în luna august, pe vremea când culegea pepenii. „Am zis că nu este adevărat ce văd. Am râs de n-am mai putut când au dat ăştia la televizor. Nu e, domnule, nicio minune! Eu am făcut desenul ăla“, destramă pictorul „minunea“, potrivit site-ului de ştiri independentoline.ro .

A făcut totul în scop comercial. Pentru a-şi vinde cât mai bine pepenii, omul a văzut copacul şi s-a gândit că  ar fi bine dacă şi-ar atrage clienţii într-un mod inedit.

Aşa că şi-a luat câteva bucăţi de cărbune pentru desen, acuarele şi uleiuri speciale şi s-a apucat de treabă. În câteva zile, chipul lui Iisus a fost gata, desenat pe o porţiune unde lipsea scoarţa de pe copac. Strategia de vânzări a dat roade.
 
„Am văzut copacul şi am zis să desenez un Iisus pe el, pentru clienţi. S-au oprit oamenii, s-au pozat cu el şi mai cumpărau şi pepeni. Nu m-am gândit niciodată că ar putea ieşi aşa ceva. Dacă ştiam că o se se ajungă la asemenea nebunie, mai bine stăteam potolit“, adaugă pictorul pentru site-ul de ştiri independentoline.ro .


Spusele adevăratului creator al chipului Mântuitorului de pe scoarţa copacului sunt confirmate chiar şi de Biserică. Reprezentanţii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor au confirmat faptul că nu este vorba despre o minune dumnezeiască, ci doar o pictură realizată de un pictor.

„Am făcut cercetări şi am descoperit că este un desen. Am trimis un preot care a atins scoarţa copacului şi a observat pe mâini pigmentul de culoare cu care a fost realizat desenul. Analizând situaţia, putem afirma cu certitudine că în cazul de faţă nu poate fi vorba despre o lucrare divină“, -a declarat, pentru independentonline.ro, arhidiaconul Silviu Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Demonstraţie ad-hoc
 

Adevăratul creator al lui Iisus de pe copac se hotărăşte să demonstreze că presupusa lucrare divină îi aparţine în totalitate.

Mergem însoţit de el la copacul devenit loc de pelerinaj. Omul a rămas fără cuvinte în momentul în care a zărit un grup de oameni veniţi să se roage la scoarţa arborelui.

Fără să mai stea pe gânduri, intră în mijlocul lor şi se prezintă: „Vreţi să ştiţi ceva? Eu am făcut chipul lui Iisus. Nu e nicio minune!”, spune artistul zâmbind.

Pelerinii se opresc din rugat şi se uită încruntaţi la om. „Cine eşti tu, mă, şarlatanule? Asta este o minune de la Dumnezeu! Uite şi tu cum plânge! Vii tu aici să ne strici nouă rugăciunile. Du-te acasă, păcătosule, că nu te credem !“, a strigat în gura mare o femeie, în timp ce aprindea o lumânare.

Pictorul scoate din buzunar o bucată de cărbune şi încearcă să deseneze din nou faţa lui Iisus. Nu reuşeşte, pentru că scoarţa e udă. „Hoooo! Mincinosule, ai venit să-ţi baţi joc de noi. Pleacă de aici!“, l-a luat la rost pe artist un bărbat între două vârste.

Dumitru Bărzoi ia o agendă şi pe una dintre pagini realizează, cu acelaşi cărbune, chipul pe care l-a desenat în vară pe copac. Mulţimea rămâne mută preţ de câteva secunde, dar se înfurie mai tare. „De ce plânge pomul?

Zi-ne, de ce plânge? Aici e lucrarea lui Dumnezeu! Du-te acasă şi lasă-ne!“, strigă o altă femeie, iar pelerinii încep din nou să se închine. Fără să-i pese de neîncrederea pelerinilor, pictorul spune: „O să refac pictura de Paşte... Să vedem, o să veniţi şi-atunci să vă
închinaţi?“.

Povestea creatorului
 

Prahovean la origine, pictorul Dumitru Bărzoi, în vârstă de 60 de ani, a absolvit cursurile Şcolii Populare de Arte în Braşov şi Ploieşti şi are patalama de pictor. A realizat o sumedenie de tablouri, o parte dintre ele fiind expuse prin Italia şi Franţa.

„Am stat la Nisa şi făceam portrete pe plajă turiştilor”, spune el. În locuinţa unde trăieşte cu chirie în Amara şi-a amenajat un mic atelier unde realizează peisaje şi portrete.

Chipul lui Iisus, licitat pe internet

Povestea minunii dumnezeieşti de la Griviţa este la mare căutare şi pe internet. Pe o reţea de socializare, un tânăr s-a hotărât să scoată bani de pe urma desenului pictorului Dumitru Bărzoi.

Acesta apare într-o fotografie alături de desenul original şi susţine că este adevăratul creator. Sub numele de Adrian Ovidiu, utilizatorul cere bani tuturor celor care îl întreabă despre modul în care a realizat pictura.

„Am primit câteva oferte de a realiza un material de prima pagină de la mai multe ziare. Nu pot aştepta de la dumneavoastră decât o sumă de bani, pentru că, ştiţi, timpul şi dezvăluirea detaliilor costă“, scrie utilizatorul.

Citiţi şi:  FOTO Pelerinaj în Bărăgan la scoarţa unui copac. Zeci de oameni spun că Mântuitorul a apărut lăcrimând pe trunchiul arborelui

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite