Conacul Bolomey, cel mai frumos conac al Bărăganului, în şantier. Când va fi deschis publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul Bolomey se află în plinproces de restaurare FOTO Facebook/Marian Pavel
Conacul Bolomey se află în plinproces de restaurare FOTO Facebook/Marian Pavel

Conacul Bolomey, unul dintre cele mai frumoase conace din Bărăgan, îşi va deschide porţile peste 2 ani. În mai 2023 vor fi încheiate lucrările de restaurare, care se ridică la 18,7 milioane de lei.

Marian Pavel, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a anunţat că a fost din nou în vizită pe şantierul unde are loc restaurarea Conacului Bolomey. 

„Suntem în faza de punere în protecţie a obiectivului: subzidire, acoperiş provizoriu şi excavarea surplusului de pământ. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna mai 2023”, a spus Pavel.

Consiliul Judeţean Ialomiţa a dat undă verde în luna martie 2021 pentru începerea lucrărilor pentru reabilitarea monumentului istoric şi de arhitectură din localitatea Cosâmbeşti. 

„Am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea Conacului Bolomey, proiect ce are ca obiectiv principal înscrierea locaţiei printre atracţiile turistice şi culturale, care sa multiplice atractivitatea zonei şi transformarea conacului într-un brand al judeţului Ialomiţa.

Valoarea totală a contractului este de 18.761.413,63 lei. 

În termen de 27 de luni, antreprenorul va reabilita complet locaţia prin ample lucrări de arhitectură, atât la interior cât şi la exterior, inclusiv prin lucrări de consolidare şi refacere a fundaţiei. După reabilitare, Conacul Bolomey se va transforma în Centrul Cultural şi Expoziţional cu parcul aferent, iar Anexa va adăposti ateliere de restaurare“, a anunţat Pavel. 

slobozia conacul bolomey se afla in rstaurare foto faceb/M.P.

Un monument istoris, ajuns o ruină FOTOCJ Ialomiţa 

Clădirea a fost părăsită în anii 80

Locul emblematic de lângă Slobozia a fost lăsat de izbelişte de câteva decenii. Din Conacul Bolomey a mai rămas astăzi doar structura de rezistenţă, şi aceea şubredă, şi câteva schele de lemn, abandonate de 20 de ani, după o încercare eşuată de consolidare. 

Clădirea a fost părăsită în anii '80, deoarece comuniştii au hotărât că e mai ieftin să mute CAP-ul în alt sediu, decât să investească în repararea monumentului istoric.

slobozia conacul bolomey se afla in rstaurare foto faceb/M.P.

Conacul va fi reabilitat FOTO Facebook/Marian Pavel

La 1898, o familie de boieri a ridicat cea mai mândră casă din Cosâmbeşti. Burghezul Constantin Bolomey a cumpărat domeniul, aflat la doar cinci kilometri de Slobozia, la sfârşitul anilor '30. L-a pierdut odată cu venirea comuniştilor la putere. Structura de rezistenţă a conacului, construită în urmă cu 120 de ani, a avut de suferit în urma abandonului din 1982. Astăzi, monumentul este în pericol de prăbuşire.

Recunoscut pentru seratele artistice ce atrăgeau prestigioşi scriitori şi intelectuali ai epocii interbelice, Conacul Bolomey, din judeţul Ialomiţa, va deveni un centru cultural ce va dezvolta turismul, administraţia judeţeană preconizând o creştere cu 4.000 de persoane a numărului de vizitatori.

Construit la 1898 de meşteri italieni

Ridicat în 1898 de o echipă de meşteri italieni, conacul a fost realizat în spiritul eclectic specific epocii şi a devenit, în scurt timp, un important reper arhitectural local. Silueta impunătoare a construcţiei, definită de cele patru bovindouri deschise, aduce parcă aminte de legenda locală conform căreia, odată, acoperişul conacului era în întregime poleit cu aur. 

slobozia bolomey

Conacul din Bărăgan, la un pas de prăbuşire FOTO CJ Ialomiţa

Aflat iniţial în proprietatea familiei Gheţu, domeniul este cumpărat în 1932 de moşierul Constantin Bolomey, un om înstărit cu origini elveţiene. Proprietarul domeniului era unul dintre cei mai opulenţi boieri din zonă. Numele său şi al moşiei au fost învăluite în numeroase legende. 

Încă de la încheierea tranzacţiei, personalitatea boierului Bolomey a creat numeroase legende locale. La momentul respectiv s-ar fi vorbit de faptul că el a plătit pentru domeniu 10 căruţe încărcate cu galbeni.

Odată cu instaurarea regimului comunist, ansamblul este expropiat şi utilizat abuziv, fiindu-i atribuite funcţiuni agricole.

Vă mai recomandăm şi:

 

Drama vieţii romancierei Ileana Vulpescu. Care a fost ultima dorinţă a scriitoarei şi ce spunea despre fericire

 

Răzbunare după uciderea comandanţilor Hamas. Gruparea a anunţat că va lansa 130 de rachete asupra Israelului

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite