Combinatul chimic din Slobozia al milionarului Ioan Niculae, aflat în puşcărie, îşi lasă pe drumuri angajaţii: 450 de oameni rămân fără loc de muncă

Combinatul chimic din Slobozia al milionarului Ioan Niculae, aflat în puşcărie, îşi lasă pe drumuri angajaţii: 450 de oameni rămân fără loc de muncă

Combinatul chimic din Slobozia este cel mai mare producător de îngrăşămite chimice din Bărăgan FOTO: arhiva slobozia.adevarul.ro

Administratorii combinatului chimic din Slobozia, Chemgas, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, arestat în dosarul ”Mită la PSD”, au anunţat disponibilizarea colectivă a 450 de angajaţi. Demersul începe de luni, 22 februarie, şi se va încheia în prima jumătate a lunii martie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Problemele financiare cu care se confruntă combinatul Chemgas din Slobozia au determinat conducerea unităţii să aplice măsura concedierii colective. Astfel, 450 din cei 542 de angajaţi pe care societatea îi are în prezent vor fi disponibilizaţi până în martie. Situaţia a fost prezentată printr-o adresă înaintată Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa. În documentul oficial înaintat AJFOM, reprezentanţii Chemgas au explicat procedura pe care o vor aplica, în ceea ce priveşte disponibilizarea angajaţilor. 
 
„În prezent, în cadrul societăţii comerciale este angajat un număr de 542 de salariaţi, urmând a fi disponibilizat un număr de 450 de salariaţi. Perioada 23 ianuarie-23 februarie 2016 este perioada emiterii deciziilor de concediere. Menţionăm că de la data înmânării acestor decizii se va derula perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare, iar perioada încetării contractelor individuale de muncă va fi 10 martie-22 martie 2016” se arată în adresa pe care Chemgas a înaintat-o Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa. 
 
Acest demers a fost demarat la sfârşitul lunii decembrie 2015 şi ar fi trebuit pus în practică în ianuarie. Conducerea unităţii comerciale a decis însă să amâne procesul pentru luna februarie. 
 
Val de concedieri 
 
Potrivit liderilor de sindicat din cadrul Chemgas, problemele pe care combinatul le întâmpină sunt vechi de un an. În mai 2015, unitatea controlată de Ioan Niculae a făcut primele concedieri colective, când 250 de angajaţi au fost lăsaţi fără locuri de muncă. Mai mult, societatea supravieţuieşte în prezent din vânzarea la fier vechi a instalaţiilor uzate. 
 
„Situaţia combinatului este incertă încă din luna mai a anului trecut. În iunie au mai fost alte 250 de concedieri. Singurele venituri ale societăţii sunt din vânzarea de fier vechi şi bunuri” a explicat Octavian Ciobanu, lider de sindicat în cadrul Chemgas. 
 
O situaţie ambiguă
 
Măsura privind concedierea colectivă a angajaţilor din cadrul combinatului lui Ioan Niculae ridică însă foarte multe semne de întrebare. Toate acestea, întrucât soccietatea a făcut demersuri către Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa în sensul revizuirii autorizaţiei integrate de mediu. Concret, combinatul încearcă să obţină toate avizele necesare repunerii sale în funcţiune şi relansării liniilor de producţie. 
 
Combinatul din Slobozia este unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice pe bază de azotat şi uree din zona Bărăganului. 
 
Cel mai mare datornic 
 
Deşi eforturile privind redeschiderea liniilor de producţie sunt vizibile prin demersurile întreprinse pentru obţinerea autorizaţiei de mediu, necesară funcţionării în condiţii legale, problemele financiare rămân evidente. 
 
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa a inclus, în 2013, Chemgas pe lista celor mai mari datornici ai judeţului către bugetul de stat. La vremea respectivă, debitul înregistrat de combinatul din Slobozia avea cifra de 8,5 milioane de lei. 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: