Ce replică dă preasfinţitul Vincenţiu în scandalul legat de sfinţirea bisericii unde enoriaşilor li s-a interzis să intre în altar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţirea bisericii din localitatea Păltiniş a avut loc săptămâna trecută FOTO ESC
Sfinţirea bisericii din localitatea Păltiniş a avut loc săptămâna trecută FOTO ESC

Scandal la Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, după ce o televiziune locală a pus pe jar feţele bisericeşti anunţând că enoriaşii din localitatea Păltiniş au fost pedepsiţi de preasfinţitul Vincenţiu. Oamenii nu ar fi fost lăsaţi să intre în altar la sfinţirea unui lăcaş de cult pentru că nu au votat la referendum.

Episcopia se apără şi reclamă faptul că s-a produs o mare confuzie şi o dezinformare a opiniei publice, ştirile care au circulat fiind tendenţioase.  Iată aici filmarea cu oamenii revoltaţi: VIDEO

Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Grifoni, nu le-a permis enoriaşilor să intre în altarul unei biserici resfinţite, pe motiv că e o perioadă de doliu pentru Biserică. De ce e doliu? Pentru că referendumul pentru familia tradiţională nu a trecut. Oamenii s-au revoltat, mai ales că biserica a fost reabilitată din banii lor: „Credinţa-i credinţă, referendumul e referendum. Ce treabă aveam noi că nu s-a dus lumea la referendum?“."Avand in vedere această perioadă de doliu, suferinţă şi durere, astăzi nu se va intra în Sfântul Altar si vom lăuda pe Dumnezeu din faţa catapetesmei", i-a anunţat Episcopul Vicenţiu Grifoni pe credincioşi, potrivit TV Ialomiţa.

Redăm integral dreptul al replică al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor:

Legat de ştirile apărute în presa naţională şi locală, în zilele de 18 şi 19 octombrie 2018, despre târnosirea (sfinţirea) bisericii din localitatea Păltiniş, referitor la nemulţumirea credincioşilor exprimată pe posturile de televiziune, precizăm faptul că s-a produs o mare confuzie şi dezinformare a opiniei publice.

De aceea, facem următoarele precizări:

1.   Toate ştirile din ultimele zile amintesc tendenţios despre faptul că Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu „a pedepsit credincioşii că nu au mers la vot” şi că din această cauză nu au fost lăsaţi să intre prin Sfântul Altar.

Trebuie lămurit, încă de la început, faptul că în cuvântul de învăţătură al Preasfinţiei Sale nu se aminteşte în niciun moment despre Referendum şi nici faptul că neintratul prin Sfântul Altar ar fi o consecinţă a neprezentării credincioşilor la vot.

Această informaţie a fost indusă credincioşilor prezenţi de reporterul televiziunii locale, care a şi incitat la scandal, un grup de credincioşi din apropierea lui. Mărturie stau toate vox-urile, care apar dintr-o singură latură la bisericii.

2.   În ceea ce priveşte trecerea credincioşilor prin Sfântul Altar, trebuie lămurit că acesta nu este un drept al credincioşilor, aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă de către echipa de la faţa locului.

Trecerea prin Sfântul Altar este un privilegiu pe care ierarhul locului îl acordă sau nu credincioşilor prezenţi la slujba de târnosire a unei biserici.

3.   Tot reporterul avid după scandal a continuat manipularea grosolană, transformând neparticiparea românilor la vot în zi de doliu, ceea ce este total neadevărat.

Este adevărat că Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a spus că Biserica trece printr-o perioadă de doliu, dar nu a făcut referire la Referendum.

Ca să lămurim şi acest aspect, indus de presă, trebuie să spunem că Biserica Ortodoxă din Bărăgan este îndoliată pentru lipsa de ploaie, atât de necesară pentru grânele mult folositoare trupului. În acest context Preasfinţia Sa a îndemnat la pocăinţă sinceră şi rugăciune stăruitoare din partea tuturor preoţilor şi credincioşilor Eparhiei, pentru ca Bunul Dumnezeu să se milostivească spre noi toţi şi să trimită ploaie binefăcătoare peste pământul însetat.    

4.   Ştirea este unanim transmisă pe toate canalele media că revolta a fost cu atât mai mare întrucât biserica a fost construită din banii credincioşilor.

Este necesar să mai aducem o ultimă precizare legată de contribuţia enoriaşilor din localitatea Păltiniş, judeţul Ialomiţa.

Încă din momentul în care primul ctitor al sfântului locaş a oprit finanţarea lucrărilor de edificare, Protopopiatul Slobozia şi centrul Eparhial al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi-au asumat finalizarea acestui proiect, mai ales că parohia în cauză este de categorie misionară, deci cu foarte puţine resurse materiale şi financiare.

Suntem surprinşi totuşi că o televiziune locală (online) a reuşit să manipuleze televiziuni naţionale respectabile, fără ca acestea să verifice veridicitatea informaţiilor preluate şi fără să solicite un punct de vedere al purtătorului de cuvânt al instituţiei noastre.

Vă recomandăm şi:

Un episcop i-a pedepsit pe enoriaşi pentru că n-au fost la referendum. Revolta oamenilor: Ruşine să vă fie! Şi preoţii între ei au făcut prostii VIDEO

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite