Cartier de lux cu străzi pline de gropi şi noroi. Cum obligă primăria din Slobozia zeci de oameni să trăiască mai ceva ca la ţară

Cartier de lux cu străzi pline de gropi şi noroi. Cum obligă primăria din Slobozia zeci de oameni să trăiască mai ceva ca la ţară

Străzi pline de gopi şi noroaie în cel mai nou cartier din Slobozia FOTO: Mădălin Sofronie

Viaţa în cel mai nou cartier de vile al Sloboziei este un adevărat coşmar. Municipalitatea îi obligă pe proprietarii pretenţioaselor locuinţe să trăiască în mizerie. Cartierul în care s-au mutat nu are utilităţi, iar străzile sunt impracticabile.

În 2008, Primăria Slobozia decidea să concesioneze mai multe terenuri din intravilanul oraşului tinerilor până în 35 de ani, pentru ca aceştia să-şi poată ridica o locuinţă. 
 
Tot ceea ce trebuiau să facă autorităţile locale era să investească în reţeaua de utilităţi şi infrastructură. La opt ani distanţă, acest demers administrativ este sortit eşecului. După mai multe discuţii şi reclamaţii, administraţia Sloboziei abia a reuşit să racordeze cartierul la reţeaua de apă şi cea de gaze. De la firma care distribuie energia electrică mai este nevoie de obţinerea unor avize, iar despre canalizare nici nu poate fi vorba. 
Singura mărturie a autorităţilor o reprezintă zecile de şanţuri şi foraje care s-au făcut pe aşa-zisele străzi ale cartierului de lux. În loc de ţevi, acestea sunt pline cu apă, iar în lipsa asfaltului tot cartierul este plin de noroi. Iar cizmele de cauciuc nu ajută de fiecare dată. 
 
În ultimii ani, Primăria Slobozia a prevăzut în bugetul său sume de peste 9 milioane de lei, astfel încât să investească în cartier, însă banii nu au fost niciodată utilizaţi. Ca de fiecare dată, ei au rămas blocaţi în cont, pentru că priorităţile au fost mereu altele. 
 
Fuga de responsabilitate 
 
În tot acest timp, oamenii care şi-au ridicat case aici trăiesc pe întuneric sau branşaţi, prin mila vecinilor, de la casele din jur, la alte reţele de energie electrică. Mai  mult, mulţi dintre ei reclamă faptul că, pe lângă creditele la bănci accesate pentru a-şi construi locuinţele, trebuie să plătească şi chirie la apartamentele în care locuiesc în prezent. Lipsa utilităţilor face imposibilă şederea în casele care sunt deja  finalizate. Alţii strâng din dinţi şi povestesc despre condiţiile improprii în care trebuie să trăiască. 
 
„M-am mutat în vară, pentru că nu mai puteam plăti şi rata la bancă şi chirie în oraş. Am copil la şcoală, clasa a V-a. Pleacă de-acasă în cisme de cauciuc, prin noroi, iar când ajunge la loc curat le lasă la un vecin şi pleacă mai departe. Asta e viaţa noastră la oraş. Nu vă mai spun de curent electric. Ne-au obligat să dam în doi ani casa la roşu,casă cu etaj,  ne pun să plătim taxe şi impozite, iar de oferit nu oferă nimic. Am cheltuit miliarde, ne-am împrumutat în bănci câte 30 de ani, iar ei râd de noi, nici nu coboară din maşini. Ne sfidează, asta fac!” ne-a declarat Steluţa Gradea, unul dintre proprietarii ajunşi la exasperare.
 
Reacţia autorităţilor 
 
Ca de fiecare dată, autorităţile din Slobozia promit că vor rezolva situaţia. De opt ani, edilii oraşului oferă continuu acelaşi răspuns. „Se fac eforturi pentru a rezolva situaţia din cartierul destinat tinerilor. Mai este nevoie de câte un aviz, de câte o lucrare. Nimeni nu stă degeaba” precizează Alexandru Stoica, primarul oraşului Slobozia. 
 
La ultima dezbatere publică organizată de oamenii din cartier, organizată în urmă cu câteva săptămâni, edilul Sloboziei a fost invitat să li se alăture oamenilor. Acesta a fost surprins trecând prin cartier cu un ARO roşu, fără a trage pe dreapta şi a discuta cu locatarii… 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: