Campanie pentru donare de sânge în judeţul Ialomiţa. Ce primesc în schimb cetăţenii care aleg să salveze vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donarea de sânge, un gest care salvează vieţi FOTO Adevărul
Donarea de sânge, un gest care salvează vieţi FOTO Adevărul

Din cauza numărului scăzut al colectei de sânge cu care Centrul Judeţean de Transfuzie Ialomiţa se confruntă în această perioadă, autorităţile judeţene solicită sprijinul în vederea reîntregirii stocului atât de necesar salvării pacienţilor din unităţile sanitare.

Campania are ca scop salvarea unor vieţi prin donarea de sânge, cunoscută fiind criza acută prin care trec spitalele din România. Prin urmare, persoanele care vor să doneze sânge sunt aşteptate la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Ialomiţa, de luni până vineri în intervalul 08-12.

Deşi această acţiune este voluntară şi neremunerată, există totuşi unele facilităţi de care pot beneficia cei care vor să doneze sânge şi anume: acordarea de 7 tichete de masă pentru produse alimentare, dar şi acordarea unei zile libere în ziua donării de la locul de muncă.

În plus persoanelor care doresc să doneze sânge , li se vor efectua gratuit grupul sanguin, Rh-ul, serologia sifilisului, hepatitei B, hepatitei C, test SIDA, HTLV(virusul-T- limfotrofic uman).

Suplimentar, pentru evaluarea stării de sănătate , se vor efectua pentru fiecare donator de sânge testele de biochimie- glicemie, colesterol, trigliceride, transaminazele hepatice, acid uric, creatinina, uree, bilirubina, fierul seric.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să ştie că sunt câteva condiţii şi recomandări care trebuie îndeplinite: 

- vârsta între 18-60 ani

- greutatea peste 50 kg

- să nu fi suferit în ultimile 6 luni intervenţii chirurgicale

- femeile să nu fie însărcinate sau în perioada menstruală

- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării

- să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, hipertensiune

- înainte de a dona, dimineaţa se poate consuma o cană de ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe

- nu se fumează înainte şi după donare cu o oră

- să vină la donare odihniţi şi cu un act de identitate în original

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc aproximativ 30%.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite