Boala se extinde. 19 focare de pestă active în Bărăgan şi 158 de cazuri la mistreţi

Boala se extinde. 19 focare de pestă active în Bărăgan şi 158 de cazuri la mistreţi

Pesta se extinde în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 316 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1108 de focare (dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii de tip A). În judeţul ialomiţa sunt confirmate 19 focare în gospodării şi 158 de cazuri la mistreţi.

 
În total au fost eliminaţi 449.452 de porci afectaţi de boală şi există 2.046 de cazuri la mistreţi, anunţă ANSVSA.
De asemenea, au fost despăgubiţi 9.633 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 258.028.610 de lei.
Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
 
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, precizează sursa citată.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: