Blestemul Bălţii Ialomiţei, pământul care-şi aşteaptă de un deceniu adevăraţii proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De 10 ani mai mulţi ialomiţeni aşteaptă să primească pământul din Balta Ialomiţei FOTO: arhivă MJI Slobozia
De 10 ani mai mulţi ialomiţeni aşteaptă să primească pământul din Balta Ialomiţei FOTO: arhivă MJI Slobozia

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când autorităţile din Ialomiţa încearcă să pună în executare titlurile de proprietate pentru suprafaţa de 2000 de hectare din Balta Ialomiţei. Nici până în prezent nu s-a găsit o soluţie tehnică pentru a se demara acest proces.

Istoria retrocedărilor din Balta Ialomiţei se scrie in anul 2006 când Cazacu Marinică, fostul prefect al judeţului emitea un ordin prin care specifica faptul că ialomiţenii care au rămas fără terenuri în urma rechiziţionării comuniste să fie împroprietăriţi în Balta Ialomiţei. 

Decizia a fost luată ca urmare a numeroaselor discuţii purtate între Prefectură şi administraţiile locale, care precizau faptul că nu mai au terenuri libere pentru retrocedare. 

Val de procese în instanţă

Comisia de fond funciar a Prefecturii Ialomiţa a făcut adresă către Agenţia Domeniilor Statului, proprietarul de drept al pământurilor din Balta Ialomiţei, pentru a oferi 2000 de hectare proprietarilor. Vestea s-a răspândit repede, peste 15.000 de ialomiţeni făcând cereri pentru a primi pământ în cel mai fertil loc din România. 

ADS a refuzat să facă acest lucru, iar Prefectura a acţionat instituţia în instanţă.

Demersul a fost însă blocat. De asemenea, a fost realizată o triere a cererilor, rămânând în joc 122 de posibili proprietari. Aceştia au continuat la rândul lor acţiunile în instanţă somând Agenţia Domeniilor Statului să le ofere terenurile. 

„Au fost o serie de acţiuni în instanţă cu privire la obţinerea drepturilor de proprietate. Noi am avut o practica unitara in sensul ca le-am dat tuturor solicitanţilor acest drept, acelea de a-şi putea revendica terenurile” explica Ion Toma, preşedintele Tribunalului Ialomiţa.

Statul executat silit 

Cu titlurile de proprietate în mână, oamenii au cerut executarea silită a ADS. Instituţia a făcut contestaţie asupra decizie de executare şi a avut câştig de cauză la Curtea de apel Bucureşti. „S-au invocat o serie de excepţii cu privire la procedura de executare s-a pus în discuţie chiar şi faptul că titlurile de proprietate nu explicau în mod concret cum trebuie făcută împărţirea suprafeţelor” mai spune judecătorul Ion Toma. 

Situaţie neschimbată

La 10 ani distanţă de la primele procese, situaţia cu privire la împroprietăririle din Balta Ialomiţei a rămas neschimbată. Oamenii visează încă la terenurile pe care statul, prin ADS, trebuie să le ofere. Majoritatea suprafeţelor se află pe raza localităţii Stelnica, ai cărei reprezentaţi susţin că: „ADS trebuie sa facă procedura de dezmembrare a terenurilor să ştim exact ce suprafeţe si cum le impărţim. Cu siguranţă va mai dura si acest proces” susţine Petrică Mănăila, secretarul comunei Stelnica.

Citiţi şi:

Îndiguirea Bălţii Ialomiţei, proiectul comunist prin care au fost şterse cinci secole din istoria Bărăganului

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite