Benzinărie controlată în România de magnatul rus Safin Rishat, închisă printr-o decizie a Judecătoriei Slobozia

Benzinărie controlată în România de magnatul rus Safin Rishat, închisă printr-o decizie a Judecătoriei Slobozia

Benzinăria Art Oil de la Slobozia a fost construită în baza unei autorizaţii ilegale FOTO: Mădălin Sofronie

Judecătoria Slobozia a decis recent, printr-o sentinţă care nu a rămas definitivă, închiderea benzinăriei Art Oil, construită în oraş de grupul de firme Art Petrol Service, controlat de magnatul rus Safin Rishat. Magistraţii consideră că obiectivul a fost construit în baza unei autorizaţii false.

Sentinţa prin care se cere închiderea benzinăriei survine unei alteia, dată în decembrie 2015, în urma căreia primarul oraşului, Alexandru Stoica, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pentru fals intelectual şi instigare la fals intelectual. 
 
Edilul din Slobozia a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia de faptul că a emis ilegal autorizaţia de construcţie pentru benzinăria Art Oil, deţinută de Art Petrol Serivce, o firmă din cadru   concernului Art Holding BV, controlat de Safin Rishat. 
 
Rishat este unul dintre magnaţii petrolului din Rusia, fiind considerat fondatorul marelui imperiu LukOil. Construcţia reţelei de benzinării Art Oil, similare celei de la Slobozia, a început în anul 2010 în Rusia, în România ajungând în anul 2012. 
 
Concret, susţin procurorii, Alexandru Stoica a semnat acea autorizaţie de construcţie, înainte ca firma Art Petrol Service să deţină alte avize necesare emiterii unui astfel de document. 
 
Este vorba despre un aviz de conformitate din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, un aviz de protecţie împotria incendiilor, emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, precum şi o serie de documente din partea Căilor Ferate Române, deoarece benzinăria se află în apropierea unei linii de cale ferată. 
 
Judecătorii au cerut închidere benzinăriei 
 
În urma procesului penal desfăşurat la Judecătoria Slobozia, magistraţii au disjuns cauza şi pe latură civilă. Procesul civil a avut ca scop desfiinţarea autorizaţiei de construcţie ilegală, emisă de Primăria Slobozia şi semnată de primarul Alexandru Stoica. 
 
În urma dezbaterilor purtate în cadrul acestui nou proces, judecătorii au decis desfiinţarea autorizaţiei ilegale şi închiderea benzinăriei, până când reprezentanţii firmei care au deschis-o vor putea să obţină autorizaţii şi avize în mod legal. 
 
Singurul punct de vedere oficial, obţinut în legătură cu această situaţie vine din partea avocatului Ştefan Sava, apărătorul primarului Alexandru Stoica în procesul penal şi susţinătorul intereselor Primăriei Slobozia, în procesul civil. Sava explică faptul că autorizaţia de construcţie nu este ilegală. 
 
„Aşa este se cere închiderea benzinăriei. Autorizaţia de construcţie nu este ilegală. Ea a fost obţinută printr-un demers juridic neobişnuit. Adică mai devreme decât trebuia, pentru că iniţial acel obiectiv mai avea nevoie de o altă serie de avize şi documente în baza cărora trebuia să fie emisă autorizaţia de construcţie” explică avocatul Ştefan Sava. Sentinţa dată la Slobozia nu este însă definitivă, ea fiind atacată cu apel. Procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: