Apa de la Slobozia este otrăvită. Ultimele analize au scos la iveală prezenţa unor compuşi cancerigeni

Apa de la Slobozia este otrăvită. Ultimele analize au scos la iveală prezenţa unor compuşi cancerigeni

Apa de la Slobozia are probleme de potabilizare

Veche de aproape opt ani, problema potabilizării apei care curge la Slobozia este departe de a se fi terminat. Noi analize efectuate în apa pe care autorităţile locale o furnizează populaţiei arată prezenţa în concentraţii mari a compuşilor chimici denumiţi trihalometani. În acest caz a fost aplicată şi o amendă de 4000 de lei.

Situaţia privind prezenţa în apa de la Slobozia a concentraţiilor de trihalometani peste limita admisă persistă încă de la jumătatea verii, dar ea a ieşit la iveală abia în octombrie. 
 
Informaţia a fost făcută publică pe site-ul independentonline.ro, potrivit sursei citate SC Urban S.A., societatea care furnizează apă la Slobozia depăşirea pentru parametrul trihalometani este de 100 miligrame per litru. 
Acest lucru s-a întâmplat din cauza temperaturilor  prea mari înregistrate în timpul verii.
 
Concret, canicula a dus la creşterea microorganismelor în apă iar pentru îndepărtarea lor a fost nevoie de clorinare în exces. Această operaţiune a condus la creşterea nivelului maxim admis pentru parametrii de potabilitate trihalometani. 
 
Situaţia a devenit publică abia în momentul în care societatea Urban a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică prelungirea avizului sanitar de funcţionare. În locul documentului, reprezentanţii DSP i-au amendat cu suma de 4.000 de lei. 
 
Cât de periculoşi sunt trihalometanii
 
Potrivit explicaţiilor specialiştii, trihalometanii reprezintă o serie de compuşi rezultaţi ca urmare a reacţiei de clorinare a apei. Concret, trihalometanii apar ca urmare a interacţiunii dintre clor şi celelalte microorganisme care se află în apă. Trihalometanii sunt însă extrem de periculoşi pentru sănătate, fiind consideraţi de specialişti compuşi cancerigeni. 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: