Apelul disperat al autorităţilor din Ialomiţa la cetăţeni pentru a scăpa de pestă. Combinatele de porci, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante. Acesta este mesajul transmis de autorităţile din Ialomiţa, unde pesta porcină a explodat din cauza nerespectării de către gospodari a unor minime măsuri de biosecuritate.

Pentru a ţine boala sub control, medicii veterinari au desfăşurat un program intensiv de prelevare de probe şi de testări, prin care s-a exclus prezenţa pestei porcine africane în toate exploataţiile cuprinse în zona de supraveghere. Astfel, în perioada 15 – 19 septembrie, din toate exploataţiile nonprofesionale cu suine din zona de supraveghere au fost recoltate 1.485 probe de sânge integral, cu o prevalenţă 5% şi confidenţă 95%, iar toate suinele (1.676 capete) au fost examinate clinic. Nicio suină din Malu, Butoiu, Sf. Gheorghe, Căzăneşti, Orezu, Piersica, Copuzu, Crăsanii de Jos, Crăsanii de Jos şi Bărbătescu nu au scăpat neexaminate. 

„Faptul că în zona de supraveghere a focarelor din localitatea Sărăţeni au fost cuprinse două exploataţii comerciale de suine, aproximativ 80.000 de capete supuse restricţiilor de mişcare din data de 29 iulie 2019, DSVSA Ialomiţa a aplicat un program intensiv de prelevare de probe şi de testări, pentru a elimina orice suspiciune de boală. Au fost testate în total 459 suine, din toate categoriile de producţie, rezultatele examenelor clinice precum şi rezultatele de laborator pentru probele de sânge prelevate au fost favorabile, în sensul că nu au fost depistate animale care să prezinte semne clinice atribuibile pestei porcine africane sau animale pozitive serologic la pesta porcină africană.

Ţinând cont de rezultatele obţinute, măsurile de restricţii impuse prin Planul de Măsuri nr. 2579/28.07.2019, aprobat prin Hotărârea Centrului Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa, pentru exploataţiile cuprinse în zona de supraveghere a focarelor de boală declarate pe raza localităţii Sărăţeni, au încetat începând cu data de 20 septembrie 2019”, a explicat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

În prezent, sunt în curs de desfăşurare examinările clinice şi recoltările de probe de sânge pentru toate porcinele existente în localităţile cuprinse în zona de protecţie a focarelor de boală declarate pe raza localităţii Sărăţeni. În cazul în care toate rezultatele vor fi favorabile, cele cinci focare de boală din localitatea Sărăţeni vor fi stinse oficial.

22 de focare active

În judeţul Ialomiţa, până pe 27 septembrie, au fost declarate  22 focare de boală, toate în exploataţii nonprofesionale, după cum urmează: Gimbăşani – 4 focare, Mărculeşti – 8 focare, Sărăţeni – 5 focare, Grecii de Jos – 1 focar, Gheorghe Doja – 1 focar, Fierbinţii de Sus – 2 focare, Fierbinţii de Jos – 1 focar. De asemenea, conform DSVSA Ialomiţa, există două suspiciuni de boală în exploataţii nonprofesionale de pe raza localităţii Fierbinţii de Jos, ultimul focar fiind confirmat pe 19 septembrie. În ceea ce priveşte mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 148 cazuri pe mistreţi morţi şi 13 cazuri pe mistreţi vânaţi pe un număr de 13 Fonduri de Vânătoare.

Astfel, în perioada 15 – 19 septembrie, din toate exploataţiile nonprofesionale cu suine din zona de supraveghere au fost recoltate 1.485 probe de sânge integral, cu o prevalenţă 5% şi confidenţă 95%, iar toate suinele (1.676 capete) au fost examinate clinic, după cum urmează:

110 dosare de despăgubire au fost plătite

În cursul anului 2019 au fost depuse la D.S.V.S.A. Ialomiţa, un număr total de 110 dosare de despăgubire.

Provenienţa şi soluţionarea acestor dosare este următoarea:

81 dosare din exploataţii unde porcinele au fost ucise preventiv (78 din localitatea Sărăţeni şi 3 din localitatea Bueşti):

toate dosare au fost analizate tehnic, fiind eligibile un număr de 80 dosare de despăgubire, pentru care au fost plătiţi 162.715 lei.

1 dosar a fost neeligibil, proprietarul fiind sancţionat pentru nerespectarea legislaţiei sanitare veterinare în ceea ce priveşte circulaţia porcinelor şi identificarea acestora.

29 dosare din exploataţii unde boala a fost confirmată (focare):

28 de dosare finalizate tehnic, fiind eligibile un număr de 15 dosare de despăgubire, pentru care au fost plătiţi 39.570 lei; 13 dosare au fost declarate neeligibile, 11 ca urmare a sancţionării proprietarilor datorită nerespectării legislaţiei sanitare veterinare în vigoare şi 2 dosare ca urmare a faptului că în exploataţiile respective toate porcinele au fost moarte.

un dosar de despăgubire este în lucru.

"Numărul total de porcine despăgubite în anul 2019 este de 297 capete, provenind din 95 exploataţii. Valoarea totală a deconturilor plătite pe anul 2019 este de 202.285 mii lei. Număr total de sancţiuni acordate pentru nerespectarea legislaţiei sanitare veterinare este de 12, cu o valoare totală de 26.400 lei", a precizat dr. Mihai Puia.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite