Anticoncepţionalele, mituri şi realitate. Cât de mult îngraşă, ce legătură au cu cancerul şi în faţa căror boli te pot proteja de fapt pilulele contraceptive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilulele contraceptive administrate pe o perioadă mai îndelugată pot avea reacţii adverse

Medicamentele administrate pentru a preveni sarcinile nedorite sunt înconjurate de o sumedenie de mituri. Specialiştii susţin însă că foarte puţine dintre aceste subiecte tabu legate de anticoncepţionale sunt adevărate.

Încă de la apariţia lor, anii 1950 în SUA, anticoncepţionalele au fost privite cu multă neîncredere şi blamate pentru efectele pe care le au asupra organismului femeii, scopul lor fiind acela de a preveni o eventuală sarcină nedorită. 

Utilizarea la scară largă a acestor medicamente a determinat apariţia a nenumărate mituri despre ele. Având la bază abordarea biblică referitoare la concepţie, contraceptivele au fost considerate un adevărat „iad pe pământ”. Unul dintre miturile legate de această categorie aparte de medicamente se referă la faptul că determină îngrăşarea persoanei care le administrează.

Ana Maria Stan, asistent în cadrul unui cabinet privat de planning familial din judeţul Ialomiţa, susţine că slăbirea sau îngrăşarea femeilor care urmează tratament cu anticoncepţionale ţine de organismul fiecăreia. „Este imposibil de demonstrat faptul că acest tip de medicament predispune organismul la îngrăşat sau slăbit. Totul depinde de metabolismul celei care urmează un astfel de tratament”, susţine Ana Maria Stan. 

Contraceptivele şi cancerul

În rândul femeilor s-a împământenit ideea cum că aceste pastile ar fi responsabile pentru creşterea riscului apariţiei cancerului de col uterin. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Studii recente demonstrează faptul că medicamentele administrate pentru prevenirea sarcinii combat cancerul. Pilulele ar proteja împotriva cancerului de endometru sau ovarian. „Din unele studii reiese că protecţia împotriva acestor tipuri de cancer începe odată cu administrarea pastilelor şi ar dura timp îndelungat după stoparea tratamentului”, mai spune Ana Maria Stan.

De asemenea, un alt mit construit în jurul anticoncepţionalelor este legat de faptul că ele protejează şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Şi de această dată aceste afirmaţii sunt false. Specialiştii susţin faptul că scopul major pentru care au fost create anticoncepţionalele este acela de a împiedica sarcina. Totodată ele mai sunt administrate în terapiile privind anumite disfuncţii hormonale de care ar putea suferi unele femei. 

Niciodată o  pilulă contraceptivă nu ar putea proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală precum sifilisul, blenoragia sau infecţi cu virusul HIV, responsabil de apariţia SIDA. „Pentru a evita transmiterea bolilor sexuale este recomandată utilizarea prezervativului. Este cel mai eficient mijloc în acest sens”, mai spune Ana Maria Stan. 

Citiţi şi:

Efectele benefice pentru sănătate ale berii şi vinului. Consumate cu moderaţie, pot face minuni pentru organism

Trucuri naturale împotriva transpiraţiei, recomandate de specialişti: bicarbonatul de sodiu şi ceaiurile, două dintre remediile care fac minuni

Viagra, istoria medicamentului cu efecte incredibile. „Pilula albastră“ a fost creată pentru a vindeca inima

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite