Antibioticele administrate haotic, un pericol pentru sănătate. Medic: „Orice medicament trebuie prescris pe bază de reţetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele incluse în clasa antibioticelor sunt eficiente în tratarea numeroaselor boli care afectează organismul. Cu toate acestea, medicii avertizează faptul că administrarea de antibiotice în mod haotic sau fără un consult prealabil al specialiştilor poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

Antibioticele sunt considerate cele mai eficiente medicamente care pot distruge orice bacterie care provoacă infecţii în organism. Tot mai mulţi specialişti atrag însă atenţia că în ultimii ani consumul de antibiotice, cel puţin în România, este destul de ridicat.

Concluziile medicilor sunt însoţite şi de statisticii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi chiar Comisia Europeană au atras de nenumărate ori atenţia cu privire la consumul ridicat de antibiotice din spaţiul comunitar. Potrivit celor două entităţi, România s-ar afla pe locul doi la nivel european în privinţa antibioticelor care conţin ca substanţă activă penicilina. 

Pericol pentru sănătate

Medicii susţin faptul că administrarea iresponsabilă a antibioticelor poate afecta serios starea de sănătate a celor care apelează la aceste produse farmaceutice. Primul afectat este sistemul digestiv, deoarece antibioticele au capacitatea de a distruge flora intestinală. Cel mai mare pericol îl reprezintă faptul că, administrate în timp îndelungat, bacteriile şi infecţiile din corp pot căpăta rezistenţă la aceste medicamente. 

„Dezechilibrele digestive reprezintă cele mai multe probleme cauzate de consumul iresponsabil de antibiotice. La toate acestea se adaugă şi apariţia candidozelor şi, de asemenea, un alt efect îl reprezintă şi rezistenţa bacteriilor la acest tip de produse. Recomandăm tuturor pacienţilor să se adreseze medicilor pentru a primi medicaţia necesară, dacă este cazul”, susţine medicul Mihai Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa. 

Nu toate bolile se tratează cu antibiotice

O altă problemă pe care medicii au descoperit-o vizează faptul că foarte mulţi pacienţi consumă antibiotice în speranţa că vor scăpa de anumite probleme medicale. Specialiştii atrag atenţia că antibioticele nu rezolvă toate problemele. Este inutil să consumăm astfel de medicamente în caz de răceală, gripă sau toxiinfecţie alimentară. 

„Nu toate bolile se tratează cu antibiotice. Antibioticele acţionează pentru diferite tipuri de infecţii, provocate de bacterii. O răceală, de exemplu, nu se tratează cu antibiotice”, mai spune medicul Mihai Lungu. 

Citiţi şi:

Cabinet de somnologie la sat: cum îi ajută un medic pe oameni să doarmă mai bine

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite