Ancheta accidentului cumplit cu zece morţi bate pasul pe loc. De ce nu au fost încă audiaţi supravieţuitorii tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul produs pe DN2A, în judeţul Ialomiţa, pe 5 octombrie 2019, unul dintre cele mai grave din România FOTO ISU Ialomiţa
Accidentul produs pe DN2A, în judeţul Ialomiţa, pe 5 octombrie 2019, unul dintre cele mai grave din România FOTO ISU Ialomiţa

Ancheta în cazul celui mai crunt accident produs în România în ultimii cinci ani este departe de a fi încheiată. Procurorii şi poliţiştii lucrează de 2 luni pentru elucidarea cauzelor tragediei din 5 octombrie 2019, de pe DN2A, în judeţul ialomiţa, soldată cu zece morţi şi ăapte răniţi după ciocnirea unui TIR cu un microbuz.

Margareta Iancu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, unde se află spre instrumentare dosarul cumplitei tragedii, a declarat pentru „Adevărul“ că niciuna dintre femeile care au supravieţuit accidentului nu au fost audiate pentru a povesti ce s-a întâmplat pe 5 octombrie. „Colegii mei au audiat doar rudele acestora, deoarece acestea încă se află în spital, sub tratamente. Este o situaţie complicată, una dintre victime, o fată, în vârstă de 19 ani, este paralizată şi intubată. O adevărată tragedie ce s-a întâmplat acolo, vă daţi seama 23 de copii au rămas ai nimănui. Nimeni nu a putut povesti ce s-a întâmplat, de fapt, în acea dimineaţă”,a precizat procurorul.

Anchetatorii adună probe şi încearcă să găsească răspunsuri, însă în cazul în care şoferul TIR-ului va fi găsit vinovat, dosarul se va clasa. „Să presupunem că acesta ar fi vinovat de producarea tragediei, însă prin deces, cauza se clasează. Moştenitorii victimelor se vor îndrepta prin acţiune civilă în instanţa către societatea de asigurări care va achita cea mai mare parte a daunelor şi , dacă este cazul, conform datelor din dosarul penal, şi către firma angajatoare”, a explicat Margareta Iancu.

Urmează o expertiză tehnică auto

În acest dosar complex s-a dispus o expertiză tehnică auto care încă nu a fost efectuată. Cele două autovehicule implicate în accident au fost doar verificate tehnic. Poliţiştii rutieri au comunicat tututor părţilor obiectivele acestui demers. Aceştia pot formula, prin avocat, solicitarea prin care doresc desemnarea unui expert-parte în dosar. “Deocamdată, se ştie cu siguranţă că TIR-ul a pătruns pe contrasens. Vom vedea din ce cauză. Luăm în calcul toate variantele posibile, însă aş exclude oboseala, având în vedere că şoferul TIR-ului oprise cu puţin timp înainte la popasul din Malu pentru a-şi cumpăra o cafea”, spune anchetatorul. 

La dosar se aşteaptă şi rapoartele de necropsie, procedura fiind una complicată deoarece au fost solicitate şi efectuarea unor analize suplimentare la INML.

Cercetările în acest dosar sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă. Conform prim-procurorului Margareta Iancu, cele mai multe dintre victime au decedat din cauza hemoragiei masive provocate de impactul devastator dintre cele două vehicule.

Sâmbătă dimineaţă, pe 5 octombrie 2019, la ora 04.48, un accident înfiorător a avut loc pe DN2A. 10 persoane au murit şi alte 7 au fost rănite în coliziunea violentă dintre un TIR pătruns pe contrasens şi un microbuz în care se aflau 17 persoane, toate din comuna Munteni Buzău. Femeile mergeau la Bucureşti, la serviciu, fiind angajate la mai multe magazine Mega Image. Şoferul autocamionului, un bărbat de 42 de ani, din  judeţul Ialomiţa, se întorcea la Târgu Jiu. Plecase în cursă vineri, la ora 16.00, şi condusese toată noaptea. La doar câţiva kilometri de destinaţie, într-o curbă uşoară, a intrat pe contrasens şi a izbit violent microbuzul.

Mobilizare masivă de forţe de intervenţie

Din cauza numărului mare de victime, la nivelul judeşului ialomiţa a fost activat Planul roşu de intervenţie. La faţa locului au acţionat peste 40 de pompieri, paramedici SMURD şi personal medical SAJ cu 18 autospeciale şi ambulanţe, 10 autospeciale ale poliţiei, 26 de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, Serviciului Criminalistic şi din cadrul Poliţiei Municipiului Urziceni, efectuându-se cercetarea la faţa locului şi, de asemenea, degajarea şi fluidizarea traficului rutier.

Astfel, la nivelul judeţului Ialomiţa au fost alertate: 3 echipaje de prim-ajutor SMURD şi 7 echipaje medicale SAJ, 1 autospecială pentru victime multiple, 2 autospeciale pentru descarcerare şi 3 autospeciale de stingere. De asemenea, de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost dislocate în sprijin - 1 ambulanţă de prim-ajutor SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.

După realizarea intervenţiei integrate pentru descarcerarea persoanelor din microbuz şi acordarea asistenţei medicale, au rezultat 17 victime, dintre care 10 decedate (cei 2 conducători auto şi 8 din microbuz) iar 7 persoane au fost transportate de urgenţă la spital: - 3 persoane la Spitalul Slobozia (conştiente), 2 dintre ele (o persoană de 19 ani cu traumatism abdominal acut iar cealaltă de 53 ani cu traumatism grav la coloană ) - fiind transportate ulterior cu elicopterul la Bucureşti ; - 1 persoană la Spitalul Urziceni (stop cardio-respirator); - 4 persoane către Spitalele Bagdasar-Arseni si Floareasca din Bucureşti (toate conştiente).

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite