Amara, lacul cu puteri tămăduitoare din Bărăgan, descoperit dintr-o întâmplare de un savant moldovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
amara 1

Istoria apelor binecuvântate ale lacului Amara se pierde în negura timpului. Petru Poni, un mare savant din Iaşi, este cel care a descoperit puterile miraculoase şi curative ale lacului. De peste un secol şi jumătate, oamenii vin să-şi trateze afecţiunile făcând băi de sănătate în lacul din Bărăgan.

Aflat într-o scurtă peregrinare prin ţară, chimistul şi fizicianul ieşean Petru Poni a făcut o scurtă oprire în Bărăgan, în zona unde se află astăzi lacul Amara. Fascinat de întinderea de apă, el a prelevat câteva probe şi le-a supus unei analize minuţioase.

Aşa a descoperit că lacul Amara conţine o sumedenie de substanţe chimice benefice pentru organism.  
În studiile sale despre lacul Amara el a notat că „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat.

Din analiza calitativă rezultă că cuprinde următoarele substanţe: acid silicic, acid carbonic, acid sulfuric, acid boric, clor, sodiu, foarte puţin potasiu şi litiu, magneziu, calciu, fier, materii organice”.

amara 2


Cercetările l-au condus către descoperirea unui ingredient secret, care se ascunde pe fundul apei: nămolul sapropelic. Nămolul  are suficiente substanţe minerale pentru a ajuta organismul să scape de dureri.
Paradis pentru păsările migratoare

Dincolo de puterile sale vindecătoare, lacul Amara este considerat casă pentru păsările migratoare.
 Specialiştii în ornitologie din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Ialomiţa au descoperit, în urma cercetărilor pe care le-au efectuat, peste 10 specii diferite de păsări care vin să-şi facă cuibare pe malurile lacului Amara. Este vorba despre specii precum corcodelul mare, raţa mică, pescăruşul argintiu sau chira de baltă.

Destinaţie turistică în fiecare vară

Apa miraculoasă şi nămolul cu efect terapeutic, au transformat lacul Amara într-o ideală zonă de agrement. Încă de la începutul secolului XX, pe malul lacului a fost construită o staţiune balneară deschisă şi astăzi.

amara 4

Turiştilor care ajuns la Amara le stau la dispoziţie cele patru plaje – Perla, UGSR, Splendid şi Mirceşti – unde voia bună şi relaxarea sunt întâlnite la fiecare şezlong. Aflate în administrarea unor societăţi private, poţi intra pe plaje doar dacă achiţi o taxă ce variază între 5 şi 10 lei, iar distracţia este inclusă în preţ.

amara 3

Mai mult, în inima staţiunii, la fiecare început de august se organizează „Trofeul Tinereţii”, un festival – concurs naţional dedicat muzicii uşoare româneşti.
 

Citiţi şi:

Efectele terapeutice ale lacului Amara, descoperite de un ieşean. Petru Poni, savantul căruia îi datorăm  staţiunea balneară din Bărăgan

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite