Amara, destinaţia de vacanţă preferată a pensionarilor. Cum a renăscut staţiunea din Bărăgan, vestită pentru tratamentele cu nămol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârstnicii din toată ţara vin să facă plajă în Amara FOTO: M.S.
Vârstnicii din toată ţara vin să facă plajă în Amara FOTO: M.S.

Staţiunea Amara, singura din judeţul Ialomiţa, este destinaţia ideală de vacanţă pentru persoanele vârstnice. Bătrânii din toată ţara sunt atraşi ca un magnet de băile de nămol şi de liniştea de pe plajele staţiunii.

Istoria staţiunii Amara se pierde în timp, primele menţiuni referitoare la lacul cu puteri miraculoase pentru trup fiind făcute în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate. Şi pe vremuri, dar şi astăzi cei care profitau de apele purificatoare erau bătrânii.

În prezent, Amara se află în circuitul naţional al staţiunilor balneare din România şi este vizitată anual de peste 10.000 de persoane, toate trecute de vârsta a treia. O confirmă chiar şi reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Ialomiţa, care susţin că cele mai multe cereri privind biletele de tratament sunt pentru staţiunea Amara.

Cum ajungi în Amara

Staţiunea Amara este situată la o aruncătură de băţ de Slobozia, reşedinţa judeţului Ialomiţa. Aici poţi ajunge dinspre Buzău, pe DN2C, sau dinspre Bucureşti, trecând prin Slobozia.

Autorităţile locale au investit peste două milioane de lei, provenind din fonduri europene, pentru a realiza cel mai mare parc dendrologic din zona de sud-est a ţării.

Însă brand-ul staţiunii rămâne nămolul sapropelic. Cunoscut pentru efectele sale benefice pentru organism, nămolul este motivul pentru care turiştii de vârsta a treia vin să petreacă un sejur de câteva zile în singura staţiune din judeţul Ialomiţa.

„Băile de nămol sunt bune pentru că vindecă foarte multe afecţiuni, în special cele care vizează articulaţiile. O cură de 10 zile face foarte bine pentru sănătate”, susţine medicul primar în medicină recuperatorie Daniela Pitea.

Amara dispune de patru hoteluri cotate la două şi trei stele, dar şi de o zonă de camping unde turiştii îşi pot amenaja corturi sau dormi la căsuţe.

În funcţie de pretenţii, preţurile unei nopţi de cazare pornesc de la 60 de lei şi pot ajunge până la 130 de lei.

Bătrâneţe în staţiunea Amara

Prin ochii turiştilor Amara înseamnă un adevărat paradis. După ce-şi termină procedurile medicale, vârstnicii iau cu asalt aleile umbrite ale staţiunii sau merg la plajă. De dimineaţă şi până seara, în staţiune e forfotă de la un capăt la altul. Oamenii profită din plin de liniştea pe care natura le-o oferă.

Anul acesta pe lângă cele două plaje private, Primăria Amara a reuşit să ia în administrare o a treia plajă pe care o pune la dispoziţie gratuit tuturor turiştilor. Prin ochii bătrânilor, staţiunea Amara este un adevărat paradis. Unii dintre ei sunt clienţi vechi ai staţiunii şi o vizitează de 20 de ani în fiecare vară. Pentru gălăţeanul Ion Vărzaru (65 de ani) anul acesta este cel de-al 22-lea în care vine la Amara. Ce-l atrage aici spune chiar el: „Îmi place cazarea, oamenii sunt bine trataţi şi mâncarea este bună. Am probleme cu spatele şi tratamentul de aici e bun pentru mine. M-am întâlnit anul trecut chiar şi cu un fost coleg de-al meu de şcoală. Vin singur, femeia o las acasă”.

Citiţi şi:

Andreea Tonciu, mascota staţiunii Amara. Îngrijitorii complexului balnear au botezat un ponei cu numele asistentei TV: „Seamănă cu ea când râde“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite