Alertă de viitură pe râul Ialomiţa. A fost emis cod portocaliu

Alertă de viitură pe râul Ialomiţa. A fost emis cod portocaliu

Viituri în mai multe zone ale ţării FOTO CJ Vrancea

Începând de duminică, de la ora 12.00 şi până mâine, 21 iunie 2021, ora 16.00, a fost instituit cod portocaliu de inundaţii în bazinul hidrografic al râului Ialomiţa.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, ISU Ialomiţa a înştiinţat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiile cu rol în gestionarea fenomenelor hidrologice periculoase,  în vederea luării măsurilor ce se impun în această perioadă.
 
Totodată, au fost pregătite pentru intervenţie autospecialele şi motopompele de mare capacitate destinate evacuării apei din gospodăriile inundate. 
"Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la potenţialele efecte generate de fenomenele hidrologice periculoase, pompierii din cadrul ISU Ialomiţa sunt pregătiţi să asigure în cel mai scurt timp intervenţiile pentru limitarea efectelor produse de situaţiile de urgenţă, forţele de intervenţie fiind suplimentate la nevoie", au transmis reprezentanţii ISU Ialomiţa.
 
În următoarele ore există risc de viituri majore, generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale cotei de inundaţie/faza a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensităţii deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate fi pusă în pericol viaţa oamenilor. 
 
Ce trebuie să facă populaţia
 
Pompierii militari vă reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor:
 
•    Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;
•    Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;
•    În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;
•    Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;
•    Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;
•    Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;
•    Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
•    Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
•    Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările