Ţigările electronice, la fel de toxice ca cele obişnuite. Specialiştii avertizează: „Nu ajută în sensul pentru care ea este comercializată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii suţin că ţigara electronică este la fel de periculoasă ca una normală
Specialiştii suţin că ţigara electronică este la fel de periculoasă ca una normală

Ţigara electronică reprezintă un pericol pentru sănătatea celor care o folosesc. Medicii pneumologi susţin faptul că, în cele mai multe cazuri, cei care o utilizează se reapucă de fumatul ţigărilor obişnuite.

Ţigara electronică nu este altceva decât un dispozitiv alimentat cu baterii, care produce vapori cu gust de ţigări normale. Pentru producerea vaporilor este necesară utilizarea unui lichid special care se introduce într-un mic recipient, ataşat la ţigară.

Ţigara electronică a fost considerată „prietena” fumătorilor care încearcă să renunţe la acest viciu. În realitate, în opinia medicilor, acest lucru nu s-a întâmplat, ba din contră persoanele care au ales să fumeze ţigara electronică au revenit la vechile obiceiuri.

„Din ceea ce cunosc eu, mulţi dintre oamenii care au fumat ţigări electronice cu scopul de a scăpa de fumat s-au reapucat să-şi cumpere ţigări obişnuite. Deci pot trage concluzia că nu ajută în sensul pentru care ea este comercializată”, explică medicul primar pneumolog Mădălina Baltă, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Un produs care dă dependenţă

Considerat o alternativă pentru fumătorii înrăiţi, ţigara electronică a devenit foarte populară în rândul adolescenţilor. Toate acestea după ce producătorii au început să scoată pe piaţă diverse modele, astfel încât pentru tinerii de astăzi a devenit un must să aibă o ţigară electronică.

„În foarte multe grupuri de tineri ţigara electronică a devenit un accesoriu obligatoriu. Nu poţi să fii parte din gaşcă dacă nu ai un astfel de aparat la îndemână. Aşa a reuşit să-i transforme pe adolescenţii de astăzi acest instrument. Pe piaţa există modele cu ştrasuri şi tot felul de alte incrustaţii, care-i atrag pe adolescenţi. Este grav că se petrec asemenea lucruri” precizează medicul primar pneumolog Mădălina Baltă.

La Slobozia, preţul unei ţigări electronice variază între 45 de lei şi 118 lei. Diferenţa de preţ, spun cei care o comercializează, o face numărul de „fumuri” pe care  ţigara electronică le produce.

„O ţigară care produce între 900 şi 1000 de fumuri este mai scumpă, ajunge undeva la 110 – 120 de lei” explică Nicolae Zamfir, comerciant de ţigări electronice, la un magazin din Slobozia.

Pe lângă preţul ţigării, cumpărătorii trebuie să plătească şi pentru lichidul cu nicotină. În funcţie de cantitatea de nicotină şi aromele pe care le conţine preţul unui flacon variază între 9 lei şi 45 de lei.

Pericolul pe care-l inhalăm

Gradul ridicat de pericol al ţigării electronice îl reprezintă tocmai lichidul care conţine nicotină şi pe care utilizatorii ţigării electronice îl inhalează. Medicii sunt de părere că substanţa respectivă are o compoziţie chimică ambiguă, care ar putea avea efecte dramatice pentru organism.

„Producătorii nu descriu în totalitate compuşii din care este făcut acel lichid. Pe etichetă scrie nicotină şi arome. Restul produselor care intră în compoziţie nu sunt trecuţi pe etichetă şi bineînţeles legislaţia nu-i obligă să o facă. Acele substanţe, odată inhalate, ajung în plămâni, iar riscurile unei posibile îmbolnăviri sunt destul de mari” susţine medicul primar pneumolog Mădălina Baltă.

Citiţi şi:

Mituri şi realitate despre homosexuali. Psiholog: „Unii oameni cred că de vină pentru existenţa homosexualilor este Diavolul“

De ce dragostea la vârsta a treia este cea mai solidă? Psihologii explică motivele pentru care bunicii iubesc mai curat decât tinerii

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite