Învăţământ pe datorie în Ialomiţa. Cum a ajuns  Ministerul Educaţiei aibă restanţe către elevii navetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii navetişti din Ialomiţa aşteaptă de doi ani să primească banii pe care i-au cheltuit ca să vină la şcoală. De tot atâta timp şi Ministerul Educaţiei promite că va deconta transportul copiilor navetişti. În această situaţie se află peste 2000 de elevi, mulţi plecaţi deja la facultate.

Educaţie pe datorie

Situaţia restanţelor Ministerului Educaţiei este cunoscută de către reprezentanţii din teritoriu ai instituţiei, adică oficialii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, de doi ani. Mai exact din anul şcolar 2012 – 2013.

În toată această perioadă de timp, instituţia a avut mai mulţi şefi însă niciunul nu a reuşit să determine  Ministerul de la  Bucureşti să înapoieze banii pe care elevii i-au plătit ca să vină la şcoală. Aşa se face că acum 2800 de elevi navetişti au de primit din partea Ministerului Educaţiei 600.000 de lei, bani aferenţi decontării abonamentelor, de autobuz sau tren, în baza cărora s-au prezentat la cursuri.

„Nu ştim cu exactitate când vor ajunge aceşti bani, dar sperăm ca lucrurile să se mişte mai repede. Trebuie precizat faptul că cei 600 mii lei sunt sumele rămase dintr-un total mult mai mare, o parte din aceste fonduri fiind achitate la acest moment”  precizează Nicoleta Turcea, inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa.

Marea problemă a autorităţilor o va reprezenta însă modul în care vor fi distribuiţi banii elevilor. Mulţi dintre cei care ar fi trebuit să primească sumele de bani aferente transportului către şcoală nu mai sunt demult la şcoală, iar identificarea acestora, potrivit reprezentanţilor ISJ Ialomiţa, presupune o muncă laborioasă.

„Acest demers presupune, în primul rînd, identificarea acestora, procedeu destul de dificil. Trebuie verificate foarte bine bazele de date ale şcolilor, apoi identificaţi elevii, iar apoi valabilitatea conturilor în care urmează să ajungă bani” adaugă Nicoleta Turcea.

Microbuze şcolare insuficiente

Situaţia ar fi putut fi evitată dacă Ialomiţa ar fi avut un număr suficient de microbuze şcolare. În număr de aproape 100, aceste maşini dau mari bătăi de cap autorităţilor.

Multe dintre ele au peste 10 ani vechime, fiind achiziţionate în primii ani de la implementarea programului guvernamental privind transportul către şcoală al elevilor navetişti.

În anul şcolar trecut, Serviciul Poliţiei Rutiere Ialomiţa a tras pe dreapta 20 de microbuze şcolare din judeţ, în urma unui control constatându-se faptul că maşinile nu aveau licenţă de transport sau circulau cu deficienţe tehnice.

Citiţi şi:

Elevii din Ialomiţa au „interzis“ la cărţile din programă. La bibliotecile şcolare, „Enigma Otiliei“ sau „Moromeţii“ sunt greu de împrumutat

Slobozenii au depus 2000 de dosare pentru subvenţia la căldură

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite