Începe Festivalul culinar "La casa Tudorii". Pasionaţii de gastronomie, aşteptaţi la concursul care poartă numele mamei voievodului Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
delicii culinare la Giurgeni, în orasul de Floci FOTO Tradiţie Ialomiţa
delicii culinare la Giurgeni, în orasul de Floci FOTO Tradiţie Ialomiţa

Cel mai mare festival culinar din Bărăgan se deschide duminică, 14 octombrie, la Baza de Cercetare şi Expunere Muzeală Oraşul de Floci, comuna Giurgeni.

Pasionaţii de gastronomie sunt aşteptaţi la concursul de tradiţie culinară ialomiţeană „La Casa Tudorii”, ediţia a VIII-a, din comuna Giurgeni.  Evenimentul poartă acest nume după cel pe care l-ar fi avut mama voievodului Mihai Viteazul, domnitorul născut în colbul Bărăganului. Scopul acestui festival-concurs este de a promova valorile ialomiţene în toate formele lor de manifestare (tradiţie culinară, port şi dans popular) şi, nu în ultimul rând, recunoaşterea Oraşului de Floci, ca loc al naşterii lui Mihai Viteazul şi, totodată, prima capitală a judetului Ialomiţa, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Tradiţiile si obiceiurile judeţului sunt un punct cheie de o importanţă majoră în construirea identităţii urmaşilor noştrii, respectiv a comunitatăţii din care facem parte. În felul acesta se leagă trecutul de prezent şi prezentul de trecut, spun organizatorii.

Manifestarea va cuprinde pe lângă reţetele culinare specifice judeţului şi spectacole folclorice, ansambluri de dansuri populare şi interpretări ale soliştilor vocali. Relaţii suplimentare despre înscrierea în concurs,  Festivalul-concurs se adresează tuturor celor pasionaţi de gastronomie şi care manifestă dorinţa a păstra şi de a transmite specificul tradiţional culinar ialomiţean. De-a lungul celor şapte ediţii au fost înscrise în concurs peste o mie de reţete, readucând în atenţia tuturor celor prezenţi la Oraşul de Floci preparate tradiţionale delicioase pe care uneori doar cei mai vârsnici şi le amintesc.

Cum a apărut „Oraşul de Floci”

slobozia giurgeni

Baza de cercetare de la „Oraşul de Floci” FOTO: giurgeni.ro

Zona Bărăganului era cunoscută în toată ţara încă din Evul Mediu datorită celei mai mari aşezări urbane din zonă. În acea perioadă, la gura de vărsare a Ialomiţei în Dunăre, exista „Oraşul de Floci”, locul de unde voievodul Mihai Viteazul a plecat să-i înfrunte pe turci.

Legendele „Oraşului de Floci”

Zeci de hrisoave şi documente din perioada secolului al XV-lea amintesc că în inima Bărăganului exista „Oraşul de Floci”, o înfloritoare aşezare urbană, transformată de localnici într-un important centru comercial.

Numele uşor ironic şi oarecum şocant vine de la faptul că cele mai importante lucruri care se vindeau în singurul oraş medieval din Bărăgan erau blănurile de animale. Lână de oaie sau piei de capre, bovine sau porcine toate erau la mare căutare în acea perioadă, se arată în mai multe documente de arhivă, păstrate de muzeografii Muzeului Judeţean Ialomiţa. Perioadele înfloritoare ale Oraşului de Floci sunt întrerupte frecvent de conflictele militare existente în zonă, între populaţia autohtonă şi armatele turceşti sau tătare.

Vreme de secole oraşul lui Mihai Viteazul a fost distrus din temelii şi reconstruit. În secolul XX, din celebrul centru comercial nu mai rămăsese la suprafaţă decât zidul unei biserici, restul ruinelor fiind îngropate sub mormane de pământ.

Redescoperit după sute de ani

slobozia giurgeni

Abia în 1976, un colectiv de specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie întreprinde săpături în vatra oraşului. Imediat după 1990, locul ajunsese o adevărată ruină. Totuşi autorităţilor judeţene au făcut eforturi pentru a păstra şi reînvia valoarea istorică a vechii cetăţi medievale din Bărăgan.

Descoperire arheologică la „Oraşul de Floci”

În anul 2009, cu sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa a investit peste 800.000 de lei, astfel luând naştere Baza de Cercetare Arheologică de la Oraşul de Floci.

slobozia giurgeni

De asemenea, vizitatorii au la dispoziţie panouri în limba română şi engleză, un stand de suveniruri cu produse ce au inscripţionate simbolurile acestei aşezări. Baza beneficiază şi o sală de şedinţe pentru cei care vor să susţină sesiuni în teren, precum şi locuri de cazare pentru arheologi.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite