Virozele s-au instalat, vaccinul antigripal lipseşte. DSP: „Nu avem informaţii oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea încă nu este posibilă gratuit, pentru că vaccinul lipseşte FOTO: arhiva Adevărul
Vaccinarea încă nu este posibilă gratuit, pentru că vaccinul lipseşte FOTO: arhiva Adevărul

Infecţiile acute respiratorii şi pneumoniile au afectat de aproape două ori mai mulţi olteni decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă campania de vaccinare nu poate începe, pentru că nu este disponibil vaccinul.

Compartimentul de Epidemiologie al Direcţiei de Sănătate Publică Olt a început de o săptămână supravegherea gripei şi afecţiunilor respiratorii, dând astăzi primul raport privind cazurile înregistrate.

Conform acestuia, în săptămâna precedentă s-au înregistrat aproape 1.300 cazuri de infecţii respiratorii acute (în 45 de cazuri fiind necesară internarea) şi 543 de pneumonii (cu 85 de cazuri internate), valori aproape duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai afectaţi sunt copiii, pentru care, de altfel, medicii şi recomandă vaccinarea antigripală, pentru a-i feri de eventualele complicaţii în cazul contactării virsului gripal. Doar că vaccinul, deşi perioada propice vaccinării a sosit, lipseşte încă şi nici veşti despre termenul la care ar putea ajunge la DSP-uri n-a fost transmis. „Nu avem date oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic vaccin gripal“, transmite DSP Olt, care precizează, însă, care sunt actegoriile la risc stabilite pentru sezonul 2016/2017 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Peste 105.000 olteni în categoriile la risc

Conform catagrafierii realizate de epidemiologi, în Olt ar fi necesare peste 105.000 doze de vaccin pentru a fi imunizate toate persoanele din categoriile la risc. De altfel, medicii de familie ai căror pacienţi aşteaptă vaccinul an de an tot întreabă, de aproape o lună, când ar putea intra în posesia dozelor.

Aceste categorii cuprind:
1 –Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cornice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane (HIV);
2 - Gravide;
3 - Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
4. Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire social, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
5. Toate persoanele cu vârsta 65 de ani.

Medicii fac recomandări pentru a ţine virozele departe: să consumă fructe şi legume astfel încât să aducem aportul necesar de vitamin şi minerale în organism; să evităm zonele supraaglomerate, să adaptăm vestimentaţia tem,peraturii de afară etc.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite