VIDEO Gest criminal pe râul Olt. O mică insulă populată de păsări, printre ele şi lebede, a fost incendiată. „Unele cred că aveau şi pui scoşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vegetaţie uscată de pe aproximativ 5.000 m.p. a fost mistuită de flăcări VIDEO Credit: Nicu Durlă
Vegetaţie uscată de pe aproximativ 5.000 m.p. a fost mistuită de flăcări VIDEO Credit: Nicu Durlă

Un incendiu care s-a putut observa de pe podul peste râul Olt a izbucnit luni după-amiază, la marginea Slatinei. Vegetaţia uscată de pe o mică insulă a ars aproape complet.

UPDATE: Specialistul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, Ion Croitoru, a explicat pentru Adevărulce fel de păsări sunt afectate de gestul criminal. 

 „Sunt toate păsările care se văd pe Olt. Pe zonele astea de stuf cuibăresc în general lişiţele, unele specii de raţe, păsări mai mici - lăcrari de stuf, privighetori... Lebedele nu prea cuibăresc în zona asta, pentru că e deranjul mare, chiar dacă ele vin aici, le vedem. Mai în sud am văzut nişte pui, în zona barajului de la Frunzaru. Lebăda cuibăreşte într-o zonă şi trebuie să vadă, să aibă privirea de ansamblu, nu se ascunde, cum se ascunde raţa, lişiţa sau lăcrarul, eretele de stuf. De obicei, se zice că de Dragobete se împerechează păsările. Cam de la sfârşitul lunii februarie au început să-şi depună ouăle şi unele cred că aveau şi pui scoşi“, a explicat Croitoru, apreciind că răul făcut prin incendiere va lăsa urme pentru ani buni. Păsările nu vor mai veni aici pentru a-şi face cuib cel puţin 2-3 ani, până când dispare mirosul de fum, a mai spus specialistul APM Olt. Nu este, însă, vorba numai de păsări, pentru că incendiul a afectat şi habitatul altor vieţuitoare.

Pompierii au intervenit cu dificultate pentru stingerea incendiului. 

„Pompierii Detaşamentului Slatina, cu autospecială de stingere cu apă şi spumă, au intervenit în localitatea Salcia, pe malul Râului Olt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată şi păpuriş. Având în vedere zona greu accesibilă, care nu permitea accesul cu autospeciala în zona în care se manifesta incendiul, pompierii au acţionat cu mijloace individuale de intervenţie. În urma incendiului au ars circa 5000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată şi păpuriş, fără să producă alte pagube„, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.

Ştirea iniţială

Incendiul a izbucnit în jurul orei 17,00, fumul gros fiind uşor observat din oraş. Focul a cuprins vegetaţia uscată şi s-a extins rapid, riscând să se propage la o suprafaţă mult mai mare, flăcările putând ajunge până la podul Olt.

Inspectorul-şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neaşca, care a ajuns la scurt timp la faţa locului, a declarat că nu se cunoaşte deocamdată cauza incendiului. Pompierii au reuşit să limiteze dezastrul, întrerupând transmiterea flăcărilor.

„Lebede nu am văzut, nu ştiu dacă au zburat sau ce s-a putut întâmpla, dar am văzut raţe în apropiere. Am anunţat Protecţia Mediului, însă datele de la staţia de monitorizare a calităţii aerului vor fi disponibile după ora 19,00, pentru a evalua dacă s-au înregistrat depăşiri“, a spus Neaşca. Ştire în curs de actualizare.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite