VIDEO Cum a fost „îngropată“ cea mai frumoasă zonă de agrement a Slatinei. „Se bea bere Azuga, de la Scorniceşti nu aduceau, că n-o cumpăra lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pustiu astăzi în Pădurea Strehareţ, locul asaltat în anii ’80 de slătineni FOTO: Facebook/Aurelia Grosu
Pustiu astăzi în Pădurea Strehareţ, locul asaltat în anii ’80 de slătineni FOTO: Facebook/Aurelia Grosu

O zonă deosebit de frumoasă a Slatinei este astăzi aproape părăsită, deşi toţi candidaţii la primărie au promis refacerea ei. Apogeul acesteia a fost în comunism, iar decăderea, în ultimii ani, de când PSD împarte mici gratuit într-o pădurice de pe malul Oltului.

Pădurea Strehareţ, o zonă deosebit de frumoasă, dar astăzi pe deplin abandonată, a constituit pentru slătineni locul ideal de sărbători câmpeneşti încă din perioada interbelică. Gloria a cunoscut-o, însă, în perioada dinaintea Revoluţiei, când ziua de 1 Mai aducea la pădure zeci de mii de slătineni.

„Numai noi, la unul dintre restaurante, făceam 10.000 de mici, în toată pădurea cred că se făceau 100.000“, apreciază Nelu Ciobanu, fost şef al Alimentaţiei Publice înainte de 1989.

La Strehareţ erau pe-atunci două terase, cu o capacitate de 150-200 locuri la mese, alte peste 100 locuri erau în interior, „mai aveam şi câteva «ciuperci», nişte separeuri, cu 25 de locuri“, îşi aminteşte Ciobanu. Dacă n-ai văzut terasele în acei ani, ţi-e imposibil să-ţi imaginezi astăzi zona, mărturie a acelor vremuri stând doar câteva resturi de zid, transformate în ultimii ani, de 1 Mai, când slătinenii se mai abat pe la pădure mai mult din nostalgie, în veceu public.

pădurea strehareţ slatina

Din cele două restaurante cu terase generoase au rămas doar câteva cărămizi FOTO: Alina Mitran

„2 Mai era marcată ca ziua Tineretului şi 1 Mai, de regulă, era organizată de primărie la Strehareţ, cu muzică adecvată. Pe 2 era mai mult pentru tineret. Câteodată, aveau şi capete de afiş, erau spectacole cu de toate. Dar atunci toate brigăzile artistice aveau şi grupuri satirice. Dacă pe 1 Mai era numai foclor, pe 2 erau momente vesele şi muzică uşoară. Se desfăşura programul jos, acolo, la izvor, acum s-a ales praful. Erau două restaurante, veneau cu tarabe până lângă lac, şi pe marginea lacului. Şi pe 1 şi pe 2 Mai era liber, obligatoriu. Eu am prins, când eram elev, în ’62-’63, vremea în care se făcea şi paradă de 1 Mai. Eram elev la „Radu Greceanu“, mergea fanfara înainte, condusă de Costi Cociaş, avea liceul 1.000 şi ceva de copii, încheiam parada la stadion“, şi-a amintit şi Nichita Dragomira, care înainte de 1989 coordona Comitetul Municipal de Cultură.

„Ziua Tineretului se contopea cu Ziua Muncii“

„Veneau şi cu solişti profesionişti, pe lângă soliştii de la  ansamblul nostru profesionist «Doina Oltului» veneau solişti de la Craiova, cu care aveau relaţii de colaborare. Seara, de multe ori, la Casa de Cultură, era program de teatru sau revistă. Dar principalul punct de atracţie era Pădurea Strehareţ. Acolo era scenă ridicată în aer liber. Totodată, se deschidea lacul de agrement, cu bărcile, iarăşi era un punct de reper, veneau oamenii cu copiii... Ziua Tineretului se contopea cu Ziua Muncii. Se ţinea un speach ceva despre tineret şi contopeau în programul de masă. Şi tineretul făcea parte din categoria oamenilor muncii...“, şi-a amintit şi Ioan Smedescu, de asemenea implicat în activitatea culturală a acelor ani.

pădurea strehareţ slatina

„Pe la 10,00 – 11,00 veneau maşinile de la Alimentaţia Publică cu micii şi berea. Dădeau berea din maşini, aşa era de aglomerat. Şi cânta muzica mai toată ziua. Atunci se găseau şi pui, veneau cu vreo două-trei rotisoare, friptură şi de porc, uneori se mai găsea şi de vită, dar rar... Sus, acolo, era restaurantul, foarte frumos, şi în sală nişte separeuri, mai discrete, unde se întâlneau tovarărşii secretari, mai cânta câte un artist mai deosebit pentru ei, de obicei spre seară, ziua se stătea în văzul lumii. Noi aveam liber apoi, două zile.

O zonă de agrement preferată de zeci de mii de cetăţeni în comunism a ajuns o ruină. Cum arată astăzi fostele restaurante şi terase deschise toată vara

pădurea strehareţ slatina

Ne întâlneam zi lumină în perioada asta, pe 3 mai făceam o întâlnire scurtă şi apoi ne lăsau câteva zile libere, după. Toată lumea era binedispusă. Poate în spate, în tufişuri, mai zicea unul cât ceva, la o bere. Era momentul când se mai spunea şi câte un banc pe scenă, în văzul celor mulţi. Circula, de exemplu, cel cu «De unde se stinge lumina?» preluat de la Jean Constantin, îl spusese el tot la Slatina. Şi răspunsul – «Păi, de sus, de la tablou!». Artiştii noştri mai curajoşi mai scăpau, le mai atrăgea tovarăşul secretar atenţia, dar aşa, prieteneşte. Ce-am înţeles, pe parcurs, aşa, cei vizaţi, cei mai buni de gură, în sensul ăsta, se avea grijă să fie prelucraţi sau să nu-i invite. Li se atrăgea atenţia înainte“, a mai povestit Ioan Smedescu.

„Se bea Bucegi, Azuga, de la Scorniceşti nu aduceau, că n-o cumpăra lumea, nici nu se capsa bine, răsufla pe la dop... “

Slătinenii aveau, de 1 Mai, aproape la discreţie bere, deşi se mai întâmpla şi să se rămână fără, atunci când venea foarte-foarte multă lume. „La vremea aia, Cooperaţia era foarte puternică. (...) Mici şi bere, asta era baza. Câteodată venea atât de multă lume, au fost cazuri, când se termina şi berea, la un moment dat, sau micii. Asta era singura distracţie, altceva nu era, pe espalanadă nu erau, ştranduri nu erau. Nu era vorba de lozinci, nu era vorba de comunicări, să se urce să le ureze cineva ceva, nimic. Oamenii, după masa de prânz, veneau acolo şi la înserat poliţia oprea totul, să nu fie incidente. (...). Era plină pădurea de fum. Se bea Bucegi, Azuga, de la Scorniceşti nu aduceau, că n-o cumpăra lumea, nici nu se capsa bine, răsufla pe la dop... Roşiori, Piteşti, Bucegi, Craiova, Azuga, asta era berea.

pădurea strehareţ slatina

Pustiu de 1 Mai 2019 în Pădurea Strehareţ

Suc era Cico şi Bem-Bem, dar Cico era de bază. Veneau cu îngheţată, vată pe băţ, nu era o probemă asta. Şi cofetăriile veneau, mai multă lume venea cu aşa ceva“, a completat Nichita Dragomira, explicând că şi pentru tineri era cam singura distracţie, acel program special conceput pentru ei de 2 Mai, pentru că nu-şi permiteau să plece la mare, mai ales dacă zilele libere nu se întâmpla să pice aproape de finalul săptămânii.„Nu plecai la mare, pentru că programul era program, nu era ca acum - hai, mai dăm o zi liberă, să fie şi sâmbătă -, pentru că sâmbăta se lucra, nu era aşa ceva. Când pica, pica, şi-atâta tot“, a mai spus Dragomira.

„Păi, mai vin aici, să dea banii pe mici, când li se dau la Căcâna gratis?“

Astăzi, 1 Mai 2019, este o zi înnorată, bate vântul, stă să şi plouă, iar comercianţii, şi aşa puţini faţă de ce descriu nostalgicii, se uită lung. E puţin înainte de prânz şi n-au avut, deocamdată, niciun client. Vin doar pentru că „păstrăm tradiţia“, dar deja de ceva ani Pădurea Strehareţ nu mai e principala atracţie.

„Păi, mai vin aici, să dea banii pe mici, când li se dau la Căcâna gratis? Anul ăsta nu mai dau, că n-au voie, dar în anii trecuţi... Şi nu mai vin la noi să-i plătească.  Şi mai e şi vremea...“, spune un comerciant care, în aşteptarea clienţilor, a pus prima şarjă de mici. „Îi mâncăm noi, ăştia, care am venit să vindem“, întăreşte un comerciant de lângă.

pădurea strehareţ slatina

Pe scena ocupată cu ani în urmă toată ziua n-a mai urcat nimeni de multă vreme

„N-am mai putut să vin în ultimii ani, de când mi-a murit soţul, n-am avut cu ce, acum am venit cu o nepoată, dar e jale aici. Dacă n-aduc muzica, nu vine nici lumea. Îi duce dincolo (n.r. – la Căcâna, locul tradiţional de chef pentru electoratul PSD), şi Doina Oltului, şi tot, aici nimic nu mai merge. Grădina zoologică nu mai e, la ce să vină, ce să vadă?!“, se plânge o altă doamnă, care şi-a înşirat jucăriile pe tarabă, dar se teme că a făcut-o degeaba.

Cum s-a distrus totul

Ultimul an în care ar fi funcţionat cele două restaurante ar fi fost 1996, îşi aminteşte Nelu Ciobanu. Sărbători câmpeneşti au continuat, însă, să fie organizate şi după acest an. Până în 2004, aici le-a susţinut PSD, care avea primar la Slatina şi care împărţea pentru electoratul propriu mici şi bere gratis. Când la primărie s-a instalat Darius Vâlcov, din partea Partidului Democrat, şepcile la început albastre, ulterior roşii ale PSD au fost înlocuite cu cele portocalii ale PD, ulterior PDL. PSD s-a retras, în timp, în păduricea de pe malul Oltului, zăvoiul cunoscut drept Căcâna, loc păstrat şi după ce Primăria Slatina a revenit, în 2012, din nou PSD, Pădurea Strehareţ fiind, practic, abandonată, deşi la fiecare tur al alegerilor candidaţii pun la loc de cinste în lista promisiunilor refacerea acestei zone extraordinare.

pădurea strehareţ slatina

Nimeni nu mai plăteşte ca aici să ajungă solişti, nici măcar de 1 Mai, ansamblul profesionist al judeţului fiind în aceste zile în judeţ, pe la serbările câmpeneşti antamate de primarii PSD. 

pădurea strehareţ slatina

Lacul cu bărci şi hidrobiciclete din comunism nu mai poate fi nici măcar admirat de aproape

Grădina Zoologică, înfiinţată în 1979 în pădurea Strehareţ, a fost şi ea desfiinţată în urmă cu mai bine de 10 ani şi rasă, efectiv, de pe faţa pământului de cei care au furat tot ce s-a putut fura, deşi în documente este „în conservare“. Pădurea, cu aleile neamenajate, nu mai îmbie pe nimeni, cu atât mai puţin de la evenimentul nefericit din urmă cu mai bine de 10 ani, când o profesoară care se îndrepta spre comisia de Bacalaureat la liceul din apropiere a fost omorâtă de un criminal rămas nepedepsit până astăzi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite