VIDEO Credincioşi plesniţi peste ochi cu aghiasmă în curtea mănăstirii. „Tehnica“ violentă a unui preot român, admirată de privitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii au stat la coadă pentru a fi astfel „botezaţi“ FOTO: captura film
Credincioşii au stat la coadă pentru a fi astfel „botezaţi“ FOTO: captura film

Un filmuleţ în care un grup de credincioşi, cel mai probabil aflaţi într-un pelerinaj la o mânăstire din Kiev, este botezat de un preot însoţitor a adunat zeci de mii de vizualizări şi sute de distribuiri, ritualul preotului stârnind indignare. Ce face acel preot nu ar avea însă, spune un preot ortodox contactat de Adevărul pentru a comenta video-ul, nicio legătură cu tipicul bisericesc.

Filmuleţul a fost postat pe contul de Facebook România LIVE şi are deja mii de vizualizări şi câteva sute de distribuiri şi comentarii. În cele aproape 8 minute de filmare se vede cum preotul care pare să însoţească un grup de pelerini în vizită la Mănăstirea Florovski din Kiev, unde sunt depuse moaştele Sfintei Elena Behteeva (Florovskaia), îi încolonează pe aceştia şi într-un ritual care nu ar avea nicio legătură cu tipicul bisericii ortodoxe îi botează cu apă sfinţită. Dintr-o sticlă de Coca-Cola pune apă sfinţită în mâini şi le-o aruncă pelerinilor cu putere în faţă, iar aceştia îşi aşteaptă cuminţi rândul, fără să pară deranjaţi de gestul preotului. Pe fundal se aud, în schimb, râsetele celor care imortalizează totul, şi chiar şi preotul se amuză teribil în timp ce îşi botează credincioşii astfel, chiar dacă, în acelaşi timp, se cântă „Hristos a Înviat din morţi!“. „Dar are o ţintă, părintele..!“, comentează cineva. „Numai dumneavoastră puteţi face aşa ceva!“, spune un alt credincios din alai. „Poate scap de ochelari“, zice altcineva, pentru ca la final, după ce toţi credincioşii au fost astfel botezaţi, preotul să fie, la rândul său, „botezat“ de o credincioasă, care îi aruncă în faţă aghiasma rămasă.

Un preot ortodox contactat de Adevărul pentru a „descifra“ ritualul curios spune, însă, că acesta nu are nimic de a face cu orânduiala bisericească. „Aşa ceva nu am văzut niciodată. Nu am crezut că pot să văd aşa ceva! Chiar dacă ar fi fost la Izvorul Tămăduirii, cu siguranţă nu este o biserică sau o mânăstire din România. Atenţie! Uitaţi-vă la el, la respectivul, nu ştiu dacă-i preot! Un preot întotdeauna poartă epitrahilul peste reverendă, dacă nu îl are, nu botează, nu are dreptul să o facă. Doamne, iartă-mă! Aşa ceva n-am crezut că pot să văd. Cum să dai aşa ceva, să pui agheasmă în mână şi să arunci cu Sfânta Agheasmă în credincioşi, pur şi simplu, aşa? Poate nici n-o fi preot. Aţi văzut cum zâmbeau acolo, cum… Cum să faci aşa ceva?! Unde-I Sfânta Cruce, când botezi?! Nu avem voie să facem aşa ceva, noi avem tipicul bisericesc şi respectăm rânduiala, aşa ceva n-am crezut că mai văd!“, s-a arătat foarte surprins preotul, care este de părere că superiorii ar trebui să ia atitudine, în cazul în care personajul se dovedeşte că într-adevăr ar fi preot.

Sute de oameni care au văzut filmarea au şi comentat, sancţionând atitudinea preotului, vădit zeflemitoare, dar şi naivitatea credincioşilor: „Să le ia cineva buletinele !!  Ăstia au drept de votare😨“, este unul dintre comentarii.

„La min 5:15 femeia aia a fost fenomenala, mai avea putin si isi punea scobitori ca in tom si jerry, a tinut ochii asa larg deschisi, probabil voia sa se transforme in xmen sa ii iasa raze vindecatoare din ei“, a observat altcineva. „Ce dexteritate are, era bun la tencuit pereti, parca il vad cu canciocu su mistria🤣🤣🤣“, este un alt comentariu. „Ce biserica este? As încerca şi eu această binecuvântare 😉🤪“, se amuză altcineva. „Le sfinţeşte ochii să vadă mai bine. Nici nu vreau să mă gândesc când le va sfinţi Curul 🙆♂️“, constată un alt comentator, în timp ce de la altcineva vine şi „explicaţia ştiinţifică“: „Este dovedit ştiinţific ca apa ce vine cu putere are eficientă de purificare tripla!“. „Asta e mai pe saracie, Nu are maturoi din busuioc 😂😂😂“, vine o alta, iar comentariile curg în continuare în aceeaşi notă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite