VIDEO Încă două comune oltene intră în civilizaţie. Localnicii din Cungrea şi Oboga vor avea apă şi canalizare de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful AFM, Adrian Gearâp (primul - stg.), alături de vicele CJ Olt  (FOTO: Mugurel Manea)
Şeful AFM, Adrian Gearâp (primul - stg.), alături de vicele CJ Olt  (FOTO: Mugurel Manea)

Reprezentanţii oficiali a două localităţi din judeţul Olt, Cungrea şi Oboga, au semnat, miercuri după-amiază, la sediul Consiliului Judeţean Olt din Slatina, contractele de finanţare pentru introducerea de reţele de apă şi canalizare. Lucrările vor fi posibile cu ajutorul fondurilor guvernamentale ce vor ajunge în acest comune prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

La parafarea documentelor, semnate miercuri după-amiază la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Olt din Slatina, a luat parte chiar şeful Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, care a fost secondat de către vicepreşedintele instituţiei-gazdă, Marius Oprescu, precum şi de primarii celor două comune ai căror locuitori vor beneficia de avantajele elementare ale civilizaţiei anterior menţionate, Alexe Dorel (Cungrea) şi Matei Tudor (Oboga). Contractele semnate miercuri la Slatina vizează introducerea de reţele de apă şi canalizare, inclusiv amenajarea unei staţii de epurare în fiecare dintre cele două localităţi. Valoarea lucrărilor se ridică la puţin peste zece milioane de lei.

„Am venit azi (miercuri – 29 octombrie, n.r.) în judeţul Olt pentru a identifica problemele acestor lucrări finanţate de Guvern prin intermediul instituţiei noastre, am venit să vedem dacă aceste investiţii există şi în ce stadii se află, ce proiecte de viitor ar mai putea fi finanţatre de noi aici şi, de asemenea, am venit să vorbim cu primarii despre tot ce vor ei să discutăm”, a declarat şeful AFM, Adrian Gearâp, care a precizat că, la acest moment, instituţia pe care o coordonează are în derulare în judeţul Olt un număr de 16 contracte, dintre care 7 sunt pe canalizare, 6 pe împăduriri, 2 pe amenajarea de spaţii verzi şi 1 pe „Casa Verde” pentru instituţii publice. Valoarea cumulată a proiectelor se ridică la 60 milioane lei, proiectele fiind în derulare din anul 2012.

Dintre cele două proiecte, cel mai mare ca şi valoare este cel din comuna Oboga, unde şi lungimea reţelei de apă-canalizare va fi pe măsură: 13 kilometri, adică dublu faţă de celălalt proiect ce va fi implementat la Cungrea. Mai exact, contractul pentru Oboga are o valoare de 6,4 milioane lei, din care 4,6 milioane lei vin de la Guvern prin Administraţia Fondului pentru Mediu, iar restul de la Consiliul Judeţean Olt. Odată terminată lucrarea aici se va acoperi 70% din întreaga comună în ce priveşte avantajele de pe urma sistemului de apă-canal, fiind planificate pentru racordare 438 de gospodării.

În ce priveşte contractul pentru comuna Cungrea, acesta are o valoare de 3,8 milioane lei, din care 3,6 milioane lei provin de la AFM. Sistemul, ce va fi pus în folosinţă din noiembrie anul viitor, va avea o lungime de aproape 7 kilometri, beneficiari direcţi urmând să fie membrii a 600 de familii din cadrul a trei sate - din totalul de şapte. Celelalte cătune vor fi racordate după anul 2016. 

„După ce am reuşit să aducem în judeţul Olt fonduri guvernamentale de 58 milioane lei în primul exerciţiu bugetar european, iată că încep să vină bani şi direct pe filieră guvernamentală. Anul acesta, numai pe Ordonanţa 28, au venit în judeţul nostru 36 milioane de lei doar pentru finanţarea lucrărilor de introducere de apă şi canalizare”, a precizat vicele CJ Olt, Marius Oprescu.

Mai puteţi citi:

Produsele ecologice din judeţul Olt, popularizate printr-un proiect european

FOTO  Drum „trotilat” din judeţul Olt, modernizat cu fonduri europene

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite