VIDEO  Slatina anilor 2020, la un click distanţă pentru locuitorii oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea publică despre dezvoltarea Slatinei a avut loc la Centrul Cultural "Eugen Ionescu"
Dezbaterea publică despre dezvoltarea Slatinei a avut loc la Centrul Cultural "Eugen Ionescu"

Diriguitorii Primăriei Slatina au participat, joi – 5 iunie, la o dezbatere publică cu locuitorii urbei având ca tema modul cum ar trebui să arate oraşul în următorii şase ani. Discuţiile s-au purtat pe marginea unui proiect aflat la început numit “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Slatina 2014-2020”, proiect elaborat şi pus în practică cu ajutorul unui ONG.

Derulată la Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din municipiu, dezbaterea a suscitat interesul a doar câteva zeci de slătineni, restul nefiind interesaţi ori neştiind de eveniment. Primăria a fost reprezentată chiar de către edilul Minel Prina, secondat de o parte dintre directorii instituţiei anterior menţionate, în vreme ce ONG-ul partener al implementării proiectului, Gea Strategy & Consulting Bucureşti, l-a avut ca reprezentant pe directorul Dragoş Pâslaru. Cei doi „prezentatori” ai proiectului au fost de acord asupra faptului că “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Slatina 2014-2020” este cel mai important document al următorilor şase ani deoarece prilejuieşte oportunitatea atragerii de noi fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului, la fel cum a făcut-o precedenta sesiune a fondurilor de la UE din perioada 2007-2013.

“Prin această <<Strategie>>, noi încercăm, practic, să vă prezentăm liniile directoare pentru perioada de accesare a fondurilor europene din perioada 2014-2020, perioadă care, sper eu, să fie încununată cu un succes mai mare decât a fost cea din 2007-2013 care a ajutat Slatina să aibă imaginea din prezent. La acel moment, toţi eram novice în atragerea fondurilor europene sau în elaborarea de strategii de dezvoltare durabilă, şi aici nu mă refer doar la noi – cei din Slatina, ci la nivel naţional. Din momentul de faţă ar trebui să profităm de experienţa celor şapte ani de Comunitate Europeană în atragerea fondurilor. Pentru perioada ce urmează 2014-2020, avem toate atu-urile astfel încât să dublăm fondurile europene accesate în comunitatea noastră. Aş vrea ca slătinenii să se aplece asupra acestui document pe care-l vor putea găsi pe site-ul Primăriei de săptămâna viitoare şi să îşi dea cu părerea despre conţinutul său, să vină cu propuneri şi, la final, să avem o Strategie coerentă, cu obiective clare care să ne permită - nouă - să le dezvoltăm şi să pe punem în aplicare”, a declarat edilul Minel Prina.

Terasele, desfiinţate şi mutate în Centrul Istoric

La rândul său, Dragoş Pâslaru, directorul Gea Strategy & Consulting Bucureşti, a afirmat că Slatina poate deveni un pol de atracţie în sud-vestul ţării prin investiţiile aflate în derulare în oraş, dar, mai ales, prin potenţialul pe care îl deţine.

„Slatina are un atuu foarte mare faţă de alte comunităţi: spre deosebire de alte municipii din ţară care sunt în declin economic, Slatina este pe o pantă ascendentă şi lucrul acesta se datorează, pe de-o parte, şi industriei unde lucrează 15.000 de oameni, dar se datorează şi tendinţei de consolidare deoarece sunt firme care au anunţat că se vor extinde, iar altele – că îşi vor deschide puncte de lucru aici. Când vorbim despre Slatina, discutăm despre unul dintre cazurile rare în ţară în care comunităţile au demonstrat practic că un oraş se poate schimba, şi acest lucru este evident în primul rând pentru dvs., cei care aţi locuit aici şi înainte de 2007 şi puteţi vedea acum diferenţele”, a precizat Pâslaru.

Acesta a insistat pe faptul că unul din punctele ce trebuie să conteze în viitoarea „Strategie” a dezvoltării oraşului trebuie să fie reprezentată de identificarea de idei pentru ca tinerii să rămână în Slatina şi să nu îl părăsească, cum se întâmpă în prezent din cauza lipsei unor atracţii. În acest sens, Pâslaru a dat ca exemplu elaborarea unui proiect gen „Şapte seri” din Bucureşti, care să prezinte, zilnic, oportunităţi de petrecere a timpului liber în domeniul cultural, dar nu numai.

Şi, pentru că a fost o dezbatere publică, slătinenii prezenţi în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” şi-au putut prezenta părerea despre planurile de modernizare a oraşului în următorii ani. Astfel, unul dintre cei prezenţi a reiterat ideea amenajării unei telegondole de pe Esplanada din centrul urbei până la Casa Căsătoriilor, precum şi a unei cherhanale (pescărie, n.r.) pe malul râului Olt. De asemenea, s-a vorbit şi despre intenţia Primăriei de a reamenaja sediul BNR ca punct de informare şi relaţii publice al instituţiei, unde locuitorii urbei să găsească laolaltă toate informaţiile de care ar avea nevoie pentru o problemă din domeniul administraţiei locale. Nu în ultimul rând, s-a vorbit şi despre planul Primăriei de a desfiinţa, de anul viitor, toate terasele de pe domeniul public, şi încurajarea amenajării de asemenea locuri în Centrul Istoric - în prezent părăsit, deşi infrastructura sa a fost total modernizată anul trecut.

Slătinenii care vor să afle mai multe detalii despre ce presupune proiectul de căpătâi al oraşului în următorii şase ani - “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Slatina 2014-2020” - o vor putea face de săptămâna viitoare, când conţinutul său va fi postat pe site-ul Primăriei Slatina. Cei care vor dori să aducă “completări” sau să vină cu idei o pot face de acum trimiţând sugestiile lor la adresa de email “consultare@primariaslatina.ro”.
 

Mai puteţi citi:

FOTO  Cum s-a dezvoltat Slatina în ultimii 60 de ani

FOTO  Slatina anilor 1900: trotuare pavate cu bazalt, baluri ale ofiţerilor şi o atmosferă boemă

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite