Veterinarii în grevă, din cauza haosului din ANSVSA. „Putem transmite COVID-ul de la o curte la alta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
medicii veterinari concesionari spun că sunt la limita supravieţuirii FOTO: Adevărul
medicii veterinari concesionari spun că sunt la limita supravieţuirii FOTO: Adevărul

Medicii veterinari de liberă practică din 28 judeţe ale ţării sunt în grevă şi protestează începând de luni, zilnic, în intervalul orar 10.00 şi 13.00, în faţa sediilor DSVSA, cerându-şi bugetul lunar promis, de 10.000 lei/lună. Rezolvarea problemei ar sta în două semnături, la ANSVSA.

În număr mic, prin rotaţie, cu respectarea distanţării sociale, medicii veterinari concesionari din toată ţara protestează zilnic, începând de luni, 9 noiembrie 2020, în faţa sediului DSVSA din fiecare judeţ. 

Le-a ajuns cuţitul la os, spun aceştia, care după aproape trei ani de discuţii au obţinut, în luna august a acestui an, intrarea în vigoare a actului normativ care statuează achitarea unui plafon lunar de 10.000 lei/cabinet.

Concesionarii aveau nevoie de această măsură ca de aer, în ultimii ani ieşindu-se masiv din sistem, pentru că animalele s-au împuţinat, iar activităţile pe care încă le mai plătesc direcţiile sanitar-veterinare au tarife nemodificate din 2013. 

Mai mult, meseria de tehnician veterinar a devenit atât de puţin atractivă încât liceele cu profil agricol au scos-o în ultimii ani din oferta de şcolarizare, iar astăzi astfel de specialişti se găsesc foarte greu pe piaţă. 

Practic, medicii veterinari au ajuns să trăiască doar din serviciile prestate proprietarilor animalelor de companie şi din tratamentele aplicate animalelor din curţi, din ce în ce mai puţine, timp în care DSVSA-urile aproape au scăpat situaţia bolilor transmisibile de sub control. 

În cazul pestei, această ipoteză a devenit certitudine, iar în cazul altor boli au apărut „accidente“ ici-colo, pentru că supravegherea bolilor transmisibile cade în sarcina ANSVSA, prin reţeaua proprie de medici. Medicii angajaţi ai DSVSA-urilor nu ar mai presta, însă, de ani de zile astfel de servicii în localităţi, spun concesionarii. 

Aşa s-a ajuns la soluţia ca medicii de liberă practică să încheie contracte cu DSVSA pentru un pachet clar de servicii, valoarea contractului fiind de 10.000 lei/lună. N-au văzut însă, din august, de când ar fi trebuit să se aplice măsura, niciun leu, deşi banii ar exista la Ministerul Finanţelor. În schimb, pentru a se putea achita de noile sarcini, medicii şi-au angajat tehnicieni, au făcut cheltuieli etc.

„În momentul ăsta noi tratăm numai urgenţele“

Pentru că lucrurile au mers din rău în mai rău de la un an la altul, medicii veterinari au părăsit în masă sistemul, spune preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, medicul veterinar Ion Bozgă. În 20 de ani, în judeţul Olt s-a ajuns de la 250, la doar 66 medici, care supraveghează 112 localităţi. Noul contract care aduce fiecărui cabinet 10.000 lei/lună a însemnat, din acest motiv, o gură de oxigen.

„Pe 16 august anul ăsta a intrat în funcţiune 117, noua ordonanţă, şi ea a fost finanţată, la rectificare i s-a dat buget. Începând cu luna august am făcut activităţi. În octombrie Direcţia Veterinară le-a primit, au trimis control, le-au verificat şi le-au băgat la decont, iar ei aşteptau să primească sumă de la Autoritate (n. red. - ANSVSA). Autoritatea a început să dea din colţ în colţ, noi am ştiut că banii există, ei spun că nu vrea să facă deschidere de finanţare secretarul general şi cu secretarul economic. Păi şi cum adică, un secretar de stat cu rang de ministru face ce vor angajaţii?“, a explicat dr. Bozgă situaţia.

Practic, la nivelul ANSVSA lupta se dă între două grupări, şeful instituţiei, care are rang de ministru secretar de stat, fiind sabotat în această chestiune de subalterni, situaţie confirmată şi de reprezentanţi ai DSVSA Olt. Pentru că situaţia trenează, reprezentanţii medicilor concesionari s-au adresat şi premierului, care de asemenea le-ar fi promis că „se rezolvă“, şi s-a ajuns chiar şi la preşedintele Klaus Iohannis.

„Ei au promis întotdeauna că în două zile se rezolvă. De unde, că e de o lună chestiunea asta. Directorii de la Direcţia Veterinară (n. red. – direcţiile judeţene) nu au nicio vină. Deocamdată cu ei n-am avut probleme, chestiunea e în toată ţara, 28 de judeţe, UDMR-ul nu a ieşit în stradă şi mai sunt câteva în care PNL-ul e puternic. (...) Ne vor da banii, nu-i lăsăm, până şi Iohannnis a dat ordin să se rezolve. Dacă rămân fără oameni e dezastru, noi ne ocupăm de boli care se transmit la oameni. În momentul ăsta tratăm numai urgenţele, dar nu boli infecţioase, astea sunt ale statului, să se ocupe cine vrea de ele, adică pesta şi celelalte“, a mai spus reprezentantul medicilor concesionari din Olt, explicând cum s-a ajuns la situaţia halucinantă din ANSVSA, autoritate subordonată direct Secretariatului General al Guvernului.

„Preşedintele-ministru secretar de stat spune că nu vor cei doi. S-au dus în final, ăia au intrat în concedii medicale, de-o lună de zile, intenţionat, au pus subalternii, acum e o luptă împotriva ălora. Toţi cei şase din Contabilitate au intrat în concedii medicale, au fost detaşate de la SGG două doamne, au făcut cererea de finanţare şi trebuia s-o semneze Controlul preventiv. Doamna care e pe Control preventiv a refuzat, şi-a depus demisia“, a explicat Bozgă cum s-a ajuns la situaţia halucinantă.

Sarcinile aberante din starea de alertă

Medicii concesionari au şi alte nemulţumiri. În această perioadă ar fi trebuit să înceapă un proces de recenzare a animalelor din fiecare gospodărie, sarcină pe care o aveau de finalizat în decembrie. Un lucru de neînţeles, spun medicii, în situaţia în care acest demers presupune să se meargă din curte-n curte, într-o perioadă extrem de periculoasă din punct de vedere pandemic.

„Şi încă o chestiune absurdă. Au făcut o notă de serviciu – să facem un fel de recensământ, să verificăm dacă au animale în curte, câte sunt, dacă sunt sănătoase... Fără echipament de protecţie. Putem transmite COVID-ul de la o curte la alta, boala de la o curte la alta. Viitoarea carantină înseamnă să nu ieşi din casă, nu să mergi din casă-n casă, că nici preotul nu mai are voie, nici medicul uman“, a atras atenţia medicul veterinar.

Medicii speră ca demersul lor să aibă efect şi zvonurile care circulă pe piaţă, anume că ar exista presiuni din partea anumitor firme ca acestea să contracteze parte din serviciile care le revin astăzi medicilor concesionari, să nu se adeverească. 

„Sunt firme mari care au interese să ofere la pachet aceste servicii. Acum medicul concesionar se ocupă de tot – urmăreşte dacă a apărut o boală infecto-contagioasă, face acţiuni de imunoprofilaxie obligatorie, de prevenire a tuberculozei, a antraxului şi a altor boli... Ăla ce spunea – nu, domne, eu nu contractez decât trei acţiuni – vaccinarea la oi şi capre şi la bovine şi la cal şi restul nu mă interesează. - Nu e bine, că de restul se alege praful, că ăsta angajează pe cineva, face astea şi pleacă din localitate..“, a mai explicat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt cum s-ar putea ajunge la un dezinteres şi mai mare în rândul concesionarilor şi efectiv la distrugerea reţelei.

Vă recomandăm şi: 

Guvernul a aprobat legislaţia necesară acordării sumei de 10.000 de lei medicilor veterinari imputerniciţi pentru efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare publice

Cum au plecat peste 14.000 de animale spre sacrificare dintr-o fermă afectată de pesta porcină africană. Afacere parafată cu girul nepotului lui Paul Stănescu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite