Verdict în cazul liceenilor din Slatina acuzaţi de trafic şi consum de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul liceenilor din Slatina “săltaţi” cu mascaţii DIICOT Olt în luna mai a.c. şi acuzaţi de trafic şi consum de droguri a ajuns la final. Magistraţii Tribunalului Olt au anunţat, zilele trecute, sentinţele în cazul tuturor celor 51 de inculpaţi din dosar, printre care se află şi 15 elevi de la trei licee cunoscute din Slatina. Verdictul nu este final, putând fi atacată cu recurs.

Condamnările cele mai grele le-au primit cei consideraţi de către anchetatori capii reţelei, aceştia primind condamnări cu executare. Astfel, au primit asemenea sentinţe următorii inculpaţi: Valeriu Petre – şapte ani şi patru luni; Viorel Florin Petre – cinci ani şi patru luni; Sorinel Iulian Grigore – patru ani, zece luni şi 20 de zile; Liviu Mugurel Petre – trei ani şi opt luni; Mariana Daniela Mateescu – patru ani; Ionuţ Claudiu Mateescu – patru ani, două luni şi 20 de zile (toţi aceştia se aflau în arest preventiv la Penitenciarul de Maximă Securitate din Craiova). De asemenea, Ionuţ Valentin Brătoiu, în prezent deţinut la Penitenciarul Arad în altă cauză, a fost condamnat la şase ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Nu în ultimul rând, Florin-Petrişor Păun, acuzat sub control judiciar, a primit şi el o condamnare – cu suspendare însă - de trei ani de închisoare, instanţa dispunând în cazul său “monitorizarea” pentru următorii patru ani.

Elevii consumatori de droguri, liberi – dar “monitorizaţi”

Majoritatea inculpaţilor din dosar, 44 de persoane - mai exact -, au fost clasificaţi de anchetatorii Ministerului Public drept consumatori de cannabis. În cazul a 11 dintre inculpaţi, judecătorii au decis să le aplice amenzi penale cu valori între 2.400-2.800 de lei pentru consum ilegal de droguri.  Dintre cei 44 de inculpaţi menţionaţi mai sus, 15 sunt elevi de la cunoscute licee din Slatina: “Radu Greceanu”, “Ion Minulescu” şi Metalurgic. În cazul a 11 dintre inculpaţi, judecătorii au decis să le aplice amenzi penale, cu valori între 2.400 şi şi 2.800 de lei, pentru consum ilegal de droguri.

Dintre cei 15 elevi inculpaţi în dosar, cinci sunt minori şi au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de consum ilicit de droguri, instanţa hotărând în cazul lor aplicarea măsurii educative a supravegherii pe o durată de şase luni. În toată această perioadă, inculpaţii vor fi obligaţi să se prezinte în mod regulat la Serviciul de Probaţiune de la lângă Tribunalul Olt.

Alţi 16 inculpaţi au fost condamnaţi la un an de închisoare, magistraţii amânarea aplicării pedepsei pe durata a doi ani de supraveghere. În acest timp, inculpaţii va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere stipulatre de legislaţie, printre care se află anunţarea schimbării domiciliului, dar şi orice deplasare ce depăşeşte durata a cinci zile. Dacă inculpaţii în cauză vor încălca vreuna dintre regulile prevăzute de lege în asemenea situaţii, atunci aceştia vor ajunge după gratii.

Nu în ultimul rând, magistraţii Tribunalului Olt au hotărât, pentru alţi 11 inculpaţi din acelaşi dosar, condamnări la pedepse de un an şi şase luni în, aceştia având şi un termen de supraveghere de trei ani. În această perioadă de supraveghere, inculpaţii menţionaţi vor fi obligaţi să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii acolo unde autorităţile locale vor considera de cuviinţă. Verdictul pronunţat de Tribunalul Olt nu este final, el putând fi atacat cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Reţea dată în vileag în urma unui flagrant

Reamintim că toţi cei 51 de inculpaţi au fost acuzaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, introducere în ţară de droguri de risc, finanţarea cumpărării de droguri de risc şi trafic de droguri de risc. Aceştia au fost daţi în vileag în urma unui flagrant organizat de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi procurorii D.I.I.C.O.T. Olt la data de 20 mai a.c., pe raza Slatinei. La acel moment, “firul” ce a dus la desfiinţarea reţelei a fost “agăţat” în cadrul unei agenţii de turism din municipiu, când o parte dintre capii grupării se prezentaseră ca să ridice două colete despre care, la efectuarea unui control, s-a constatat că se aflau 12 pachete învelite cu bandă adezivă de culoare maronie, în interiorul cărora erau aproximativ şase kilograme de fragmente vegetale – inflorescenţe - de culoare verde, susceptibile a fi cannabis. Potrivit informaţiilor autorităţilor, membrii reţelei aduceau des droguri din Spania prin intermediul coletelor obişnuite, colete al căror conţinut era, ulterior, comercializat pe raza oraşului Slatina, îndeosebi în rândul liceenilor.

“Din cercetări a reieşit că, din luna iulie 2013 până în prezent, membrii grupului infracţional ar fi procurat droguri din Spania, le-ar fi introdus în ţară prin intermediul societăţilor de transport şi coletărie pentru a le comercializa pe raza municipiului Slatina, judeţul Olt. Începând cu anul 2013, o parte din membrii grupării au pus bazele unui grup de criminalitate organizată care avea ca principală activitate traficul de droguri de risc – cannabis - din Spania,  acestea fiind procurate prin finanţare proprie şi introduse  fraudulos în România. O parte din membrii grupului se ocupau cu procurarea drogurilor din Spania şi totodată asigurau introducerea ilegală a acestora în ţară, fie prin colete trimise prin firme de curierat, fie transportate în bagajele personale, în timp ce alţi  membri se ocupau de păstrarea drogurilor în locuinţele personale şi, ulterior, de distribuirea acestora”, se preciza într-un comunicat al DIICOT Olt de la acel moment.
 

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

VIDEO  Suspecţii de trafic de droguri din Slatina rămân după gratii, liceenii lăsaţi tot liberi

Şapte suspecţi de trafic de droguri din “lotul Liceenilor”, arestaţi pentru 30 de zile

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite