Vaccinul antigripal, din nou în întârziere. „Data trecută ne-a venit a treia tranşă în primăvară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care se vaccinează an de an au început, deja, să întrebe când pot face antigripalul FOTO: arhiva Adevărul
Pacienţii care se vaccinează an de an au început, deja, să întrebe când pot face antigripalul FOTO: arhiva Adevărul

Vaccinul care ne protejează în faţa gripei nu va veni nici în acest an în perioada optimă, iar dozele pe care le vor primi medicii de familie vor fi, oricum, insuficiente pentru acoperirea categoriilor populaţionale la risc. Ce alte probleme semnalează epidemiologii.

„Vaccinul ar fi trebuit să fie în depozit la 1 octombrie, astfel încât să putem demara campania de vaccinare“, a declarat medicul-şef al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, dr. Marinela Madan. Este vorba de vaccinul antigripal aşteptat de o anume categorie de pacienţi, respins de alte categorii şi niciodată în cantităţi suficiente pentru a acoperi populaţia la risc, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Conform acestor recomandări, personalul medico-sanitar,  copiii, gravidele, vârstnicii şi pacienţii cu afecţiuni cronice ar trebui cu prioritate să beneficieze de imunizare.

Vaccinarea trebuie să se realizeze, teoretic, înainte de debutul sezonului rece şi de a începe circulaţia virusurilor, organismul având nevoie de o perioadă de timp pentru a începe să producă anticorpi. În Olt, spre exemplu, ar trebui să se vaccineze, conform catagrafiei, aproximativ 90.000 pacienţi, în schimb se aşteaptă repartizarea a 19.500 doze.

Licitaţia pentru vaccin se va finaliza, au anunţat joi responsabilii Ministerului Sănătăţii, la finele lunii octombrie, ceea ce înseamnă că vaccinul va ajunge la medicii de familie, din nou, târziu.
„Ne întrebăm, de multe ori, de ce resping pacienţii acest vaccin. E vorba şi de lipsă de cultură sanitară, dar şi de faptul că nu se respectă nişte termene. Anul trecut ne-a venit a treia tranşă aproape în primăvară, după care suntem certaţi că nu vaccinăm. Eu am avut, la 1.400 de pacienţi, 140 de doze, dar alţi colegi au avut mult mai puţin. Evident că e puţin faţă de numărul celor care ar trebui imunizaţi“, a declarat medicul Viorel Rădulescu, vicepreşedintele Societăţii Medicilor de Familie din România.

„Dac-ar fi la modă, s-ar vaccina şi tinerii. Dar nu este“

Printre pacienţi găseşti păreri de tot felul. Sunt, pe de o parte, vârstnicii care respectă cu sfinţenie programarea la medic, îşi administrează fără întreruperi medicamentele şi întreabă încă din septembrie de vaccin. „Pe mine chiar m-au întrebat, am pacienţi care aşteaptă, vârstnici, în special“, a declarat medicul de familie Luminiţa Ilie. Sunt, pe de altă parte, pacienţi convinşi, cândva, de medic să se vaccineze, dar care îşi amintesc de un răspuns imun nedorit. „Nu mă mai vaccinez, nu mai vreau, pentru că l-am făcut într-un an şi m-am îmbolnăvit mai rău, n-am ştiut ce să mai fac pentru câteva zile“, vin alte păreri. Cea mai mare rezistenţă se întâlneşte însă, adevăr care transpare şi din evidenţele medicilor, în rândul gravidelor, care de doi-trei ani au intrat în categoria populaţională pentru care OMS recomandă imunizarea antigripală.

„Noi nu vaccinăm gravidele nici bătuţi, că nu vrem noi, că nu vor ele sau că, poate, nici nu ştim că sunt gravide, ne trezim când vin din maternitate, cu copilul în braţe“, a spus medicul-şef Marinela Madan. Cel mai des gravidele resping vaccinarea pentru că s-a încetăţenit ideea că pe perioada sarcinii este interzisă administrarea de medicamente, de orice fel. Imunizarea este însă un act benefic, spun medicii, evident, realizată în condiţiile unui control medical şi la termenele prevăzute în procedurile medicale (vaccinul antigripal nu se administrează, de regulă, în primul trimestru de sarcină).

„Vârstnicii întreabă, însă sunt destule categorii care refuză. Cum spuneam, e vorba de lipsă de cultură medicală, tinerii nu se vaccinează pentru că nu e la modă, dac-ar fi, cu siguranţă s-ar vaccina, şi tot aşa. O persoană sănătoasă poate duce şi o gripă pe picioare, e vorba însă de extreme. Au început copiii şcoala, e un adevărat val de îmbolnăviri“, a mai spus dr. Rădulescu.

„Nu te apără de orice, dar vaccinul te ţine pe picioare, nu faci gripa“

În acest an, cel mai probabil, Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia medicilor vaccinatori un vaccin antigripal trivalent, ca şi anul trecut, care are în componenţă două tulpini A şi o tulpină B. Medicii epidemiologi speră însă la mai mult, la un vaccin tetravalent, care are două tulpini B, motivat de faptul că în ultimii ani s-a observat o mai mare circulaţie a virusurilor de tip B. „Pe piaţă a apărut vaccinul tetravalent. Dacă n-o să avem din repartizarea ministerului, OK, sperăm să convingem să putem cumpăra şi noi, din program, vaccinul care are a doua tulpină de tip B“, a mai spus medicul-şef al DSP Olt. Prima categorie de beneficiari va fi, ca în fiecare an, personalul medico-sanitar, expus riscului de a contracta virusul gripal, dar şi riscului de a-l răspândi pacienţilor.

„Nu aş mai vrea să vorbesc de costuri şi să fac fel de fel de comparaţii, cu pachetul de ţigări şi cu mai ştiu eu ce. În farmacii, vaccinul trivalent costă, cred, undeva la 20 de lei, cel tetravalent este mai scump, poate să ajungă la 50 de lei. Dacă ne-am gândi, însă, cât ne costă să tratăm o viroză, am vedea altfel lucrurile, inclusiv din punct de vedere financiar. Pentru că nu ieşi din farmacie fără să fi cheltuit cel puţin 30 de lei. Vaccinul nu te apără de orice, e adevărat, dar te ţine pe picioare, nu faci gripa, treci altfel prin boală. În cele mai multe dintre cazurile de gripă înregistrate s-a constatat că pacienţii nu erau vaccinaţi“, a mai spus dr. Madan.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite