USR cere autorităţilor judeţene să le cumpere tablete copiilor săraci: „Este nedrept, discriminatoriu şi nedemn să nu asigure aparatura“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care nu au acces la dispozitive electronice trebuie  să fie sprijiniţi, solicită USR FOTO: arhivă
Elevii care nu au acces la dispozitive electronice trebuie  să fie sprijiniţi, solicită USR FOTO: arhivă

Filiala Olt a USR a transmis către presă o cerere înaintată şi Consiliului Judeţean Olt, prin care solicită achiziţionarea de tablete conectate la Internet pentru a se putea asigura predarea online. În judeţ sunt foarte mulţi elevi care nu au acces la predarea online, spun reprezentanţii USR.

Uniunea Salvaţi România - filiala Olt cere „alocarea imediată, neîntârziată, de fonduri din fondul de rezervă al judeţului Olt, pentru achiziţionarea de tablete cu internet pentru elevii şi profesorii din jud. Olt care nu dispun de laptop/tabletă şi internet“. Joi, va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Olt, aşa că politicienii care au venit cu iniţiativa propun ca un proiect să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei sau măcar să fie luat în discuţie.

„Din discuţiile cu profesorii din jud. Olt, există foarte mulţi copii olteni, cu precădere din mediul rural, care nu pot participa la lecţiile online, din cauza faptului că nu au acces la internet şi tablete sau laptopuri. Conform Constituţiei României, art. 32, (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Din perspectiva gratuităţii învăţământului de stat aşa cum prevede Constituţia României, USR OLT consideră că este nedrept, discriminatoriu şi nedemn ca autorităţile statului, inclusiv Consiliul Judetean Olt şi consiliile locale ale tuturor localităţilor din jud. Olt, să nu asigure aparatura, tehnologiile şi resursele materiale necesare pentru continuarea procesului educaţional inclusiv în aceasta perioada de criză. Mai mult, USR Olt avertizează asupra riscului crescut al abandonului şcolar, mai ales în mediul rural, ca urmare a lipsei de resurse financiare şi calculatoare/laptopuri/tablete şi conexiune la internet a mii de familii din mediul rural“, mai spun semnatarii solicitării, care pe de o parte menţionează actele normative care trasează autorităţilor locale sarcina de a le pune la dispoziţie elevilor cele necesare pentru accesul al învăţământul gratuit, iar pe de alta sugerează şi o modalitatea în care să se achiziţioneze şi să se distribuie aceste tablete.

DGASPC ar trebui să fie instituţia care să se ocupe de centralizarea datelor, dar şi de repartizarea aparaturii, mai spun membrii USR Olt, cerând ca achiziţia să nu fie, pe de altă parte, folosită de autorităţi în scop electoral.

„Pentru desfăşurarea în mod transparent şi obiectiv a procesului de achizitionare şi dotare a elevilor şi profesorilor cu tablete cu internet, USR OLT face următoarele recomandări:
1. CJ Olt, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Olt, dar si cu Directia Generala de Asistenţă Socială, să facă un inventar al numărului de tablete necesare pentru elevi şi profesori, pe baza de criterii transparente, clare şi obiective;
2. Predarea tabletelor cu internet către elevi şi profesori sa fie făcută cu ajutorul Direcţiei de Asistenţă Socială, şi nu prin primarii sau consiliile locale. USR Olt trage aici un semnal de alarma ca aceata propunere sa nu fie transformată de CJ Olt şi primăriile din Olt în activitate de campanie electorală.
3. procedura de achizitie, alocare şi distribuire de tablete sa fie urmata de sesiuni de training online pentru profesori şi părinţi, pentru ca acestia sa poata invata copiii cum sa folosească aceste tablete cu internet şi cum sa participe şi interacţioneze în timpul orelor online. CJ Olt poate colabora şi transmite către Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt recomandarea pentru implementarea unei strategii de training clare care să acopere toţi părinţii şi profesorii, inclusiv din mediul rural, pentru asigurarea şansei tuturor elevilor olteni la educaţia online.
4. Procedura de achiziţie sa fie derulata prin SEAP şi să fie făcută în mod transparent, pe criterii obiective şi nu cu dedicatie pentru firmele apropiate de oameni politici sau funcţionari publici, firme tradiţional abonate la contracte cu instituţiile statului; USR OLT va urmări cu atenţie procedura de achizitie şi atrage atenţia public asupra oricăror derapaje de la litera legii achiziţiilor publice.
USR OLT solicita CJ Olt discutarea acestui proiect în şedinţa CJ Olt din data de 30 aprilie 2020, fie prin suplimentarea ordinii de zi publicate, fie prin adăugarea acestui proiect la rubrica “interpelări”“, se mai menţionează în comunicatul USR.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite