Un român cu spirit civic, „răsplătit” de Poliţie cu o amendă de 1.000 de lei. Ce a decis judecătorul

Un român cu spirit civic, „răsplătit” de Poliţie cu o amendă de 1.000 de lei. Ce a decis judecătorul

Bărbatul mergea cu bicicleta spre casă când a observat că doi tineri s-au luat la bătaie FOTO Arhivă

Un bărbat care a sunat la 112 pentru a sesiza că doi tineri s-au luat la bătaie, iar conflictul riscă să degenereze, a fost amendat cu 1.000 de lei pentru apelarea nejustificată a serviciului de urgenţă 112. Amenda a fost anulată în instanţă, dar sentinţa nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Caracal, un bărbat din Caracal a cerut anularea unei amenzi de 1.000 de lei, primite pentru că a apelat abuziv la 112. În proces, bărbatul a arătat că în seara zilei de 29.03.2021, în jurul orei 21.00, în timp ce se deplasa cu bicicleta spre casă  a văzut un grup de tineri, fete şi baieţi de circa 17- 18 ani, grup în care un băiat dezbrăcat până în brâu urla şi tipa la un alt băiat, dorind să-l lovească.

Considerând că urmează să se întâmple ceva grav, a apelat 112, la faţa locului sosind poliţiştii care nu au mai găsit nici o persoana din cele care se aflau la momentul apelului în grup si urmau să se bată. Astfel, bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei pentru apelarea abuzivă a serviciului de urgenţă.

În instanţă, bărbatul a arătat că se consideră nevinovat pentru fapta pentru care a fost sancţionat contravenţional, apelul la 112 efectuat de acesta fiind justificat, reclamând o stare conflictuală ce putea degenera în fapte grave de violenţă.

Decizia instanţei

Judecătoria Caracal a admis cererea bărbatului şi a dispus anularea sancţiunii, judecătorul considerând că numărul de urgenţă nu a fost apelat abuziv.

„Potrivit art.3 alin.(1) lit.e) din O.U.G. nr.34/2008, apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În acest sens, instanţa reţine, cu prioritate, că, din înscrisurile aflate la dosarul cauzei  rezultă că petentul a apelat o singură dată numărul 112, iar nu în mod repetat.

În al doilea rând, este de observat că petentul a demonstrat faptul că nu a apelat numărul 112 cu rea-credinţă sau în mod nejustificat, din declaraţia acestuia coroborată cu declaraţiile martorilor Ţ.C.C. şi D.D.D.  reieşind că petentul putea să considere, în mod întemeiat, că scandalul dintre cei doi martori din data de 29.03.2021 putea degenera într-un eveniment mai grav, respectiv în acte de violenţă, raportat şi la numărul persoanelor aflate în grupul observat de petent şi la tonul şi gesturile folosite de acestea.

În acest sens este şi aspectul potrivit căruia cei doi martori au fost avertizaţi de către organele de poliţie în data de 31.03.2021 cu privire la incidentul din data de 29.03.2021”, a arătat judecătorul în sentinţa de anulare a sancţiunii, care nu este definitivă.

Vă recomandăm să ciţi şi:

Situaţii absurde în stare de urgenţă. Ce a păţit o tânără care s-a dus după pâine la brutăria preferată

Client Dedeman, aşteptat la ieşire de poliţişti îmbrăcaţi civil. Cum a scăpat de amendă, deşi era la 60 de km de casă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările