Un primar din Olt i-a cerut unui bărbat daune morale de 100 de mii de lei pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook. Cât a decis instanţa că trebuie să primească

Un primar din Olt i-a cerut unui bărbat daune morale de 100 de mii de lei pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook. Cât a decis instanţa că trebuie să primească

Primarul Marin Cristinel Neagu a obţinut la prima instanţă daune morale de 5.000 de lei

Primarul comunei Şoppârliţa - Olt a chemat în judecată un bărbat pe care îl acuză că i-a stricat imaginea după ce a postat pe Facebook afirmaţii denigratoare la adresa sa. Edilul i-a cerut 100 de mii de lei, însă instanţă de fond a stabilit în sarcina pârâtului, daunele morale de 20 de ori mai mici.

Primarul Marin Cristinel Neagu a solicitat Judecătoriei Balş pronunţarea unei hotărâri prin care „să se constate încălcarea dreptului la propria imagine, la respectarea vieţii private, la onoare, la demnitate şi reputaţie prin hărţuirea repetată a sa prin formularea unor afirmaţii denigratoare, defăimătoare, vulgare, ironice şi mincinoase, (...) folosirea fără acceptul său a fotografiilor şi a numelui său precum şi prin postarea de imagini şi mesaje denigratoare pe reţelele de socializare, într-un spaţiu public”. după cum se arată în considerentele Sentinţei civile 821 din octombrie 2010 (www.rolii.ro).

Edilul a cerut 100 de mii de lei daune morale şi interzicerea săvârşirii  în continuare, de către pârât, a unor fapte similare.
 
„Reclamantul a arătat că este primarul comunei (...) de 11 ani, iar pârâtul, care este o persoană foarte recalcitrantă şi care şi-a creat un obicei din hărţuirea diverselor persoane, în special a celor din cadrul instituţiei, la datele de 23.08.2018, 09.10.2018, 16.10.2018, 29.01.2019, 30.01.2019, 01.02.2019, a postat pe pagina sa de Facebook, mai multe filmări şi imagini în care apare reclamantul, realizate fără acordul acestuia, la care au fost ataşate imagini (...) cu titluri <<Cumpără martori, analfabeţi ...>>, <<Primar mafiot >>, <<Băi frate … ăsta nu face pe prostul, chiar e.>>, (...), <<primar penal>>, <<penal corupt>>, printr-un program de aplicaţie, de urechi şi nas de pisică, de iepure, la care a adăugat comentarii cu jigniri la adresa sa”, se mai arată în considerentele sentinţei citate.

Suma solicitată, considerată una exagerată
 
Edilul a arătat în instanţă că pârâtului i s-a întocmit un dosar penal şi că a fost amendat contravenţional de mai multe ori pentru asemenea fapte.

„Reclamantul a arătat că pârâtul i-a încălcat drepturile invocate anterior, prejudiciul moral trebuind acoperit în totalitate, suma solicitată nefiind una exagerată ci direct proporţională cu daunele morale suferite, din culpa exclusivă a pârâtului producându-se evenimentul cauzator de prejudiciu pentru acesta, iar pârâtul, în baza răspunderii delictuale este obligat să îl repare în totalitate”, se mai arată în considerentele Sentinţei civile nr. 821 a Judecătoriei Balş (www.rolii.ro).
 
Bărbatul chemat în instanţă a solicitat respingerea cererii, susţinând că nu a afectat imaginea edilului de la Şopârliţa şi că în comentariile pe care le-a făcut în mediul on-line nu a facut nicio referire directă la acţiunile primarului: „Acesta, în calitatea sa de primar, deşi se presupune că ar trebui să aibă o atitudine în serviciul comunităţii, atitudinea sa este o piedică în rezolvarea problemelor cetăţenilor, iar el a luat atitudine faţă de aceasta".
 
Mai mult, pârâtul a argumentat că daunele morale solicitate de către reclamant sunt exagerate în raport de presupusele fapte.

Judecătoria a decis că fapta ilicită a fost săvârşită cu vinovăţie

Instanţa a decis însă că bărbatul i-a încălcat primarului dreptul la propria imagine.
 
„Fapta ilicită a pârâtului constă în efectuarea de înregistrări video fără acordul reclamantului, înregistrări care ulterior, au fost postate pe reţeaua de socializare Facebook, alături de comentarii denigratoare ale pârâtului la adresa reclamantului. Prejudiciul produs este reprezentat de atingerea adusă dreptului la propria imagine al reclamantului, fapta ilicită fiind săvârşită cu vinovăţie” se mai arată în considerentele deciziei citate.
 
Daunele morale stabilite de Judecătoria Balş însumează doar a douăzecea parte din suma cerută de edil, fiind stabilite la 5.000 de lei. Decizia pronunţată luna aceasta nu este însă definitivă, 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: