Un primar dintr-o comună cu zeci de persoane izolate la domiciliu solicită suspendarea cursurilor: „Plecau, n-aveau nicio treabă, şi pe la primărie au venit“

Un primar dintr-o comună cu zeci de persoane izolate la domiciliu solicită suspendarea cursurilor: „Plecau, n-aveau nicio treabă, şi pe la primărie au venit“

Primarul spune că suspendarea cursurilor pentru 7-14 zile ar fi o bună măsură de protecţie FOTO: arhiva

Într-o comună din Olt aproape 30 de persoane sunt izolate la domiciliu, după ce s-au întors din Italia de frica noului coronavirus. Primarul a propus suspendarea cursurilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Situaţia a apărut în comuna olteană Grădinari, în care locuieşte o comunitate importantă de cetăţeni de etnie romă care circulă frecvent în afară, în special în Italia. Speriaţi de evoluţia COVID-19 pe teritoriul Italiei, o parte s-au întors în Grădinari, majoritar în satul Petculeşti, astfel că luni, 9 martie 2020, 29 de personae din Grădinari încă se aflau izolate la domiciliu. 12 dintre acestea termină perioada de izolare, însă în continuare, spune primarul, se simte nevoia de a fi adoptate şi alte măsuri de precauţie, de aceea a propus conducerii şcolii din localitate să suspende cursurile pentru o săptămână sau două. Aproximativ 8 elevi ai şcolii ar proveni tocmai din familiile recent întoarse din Italia. Una dintre aceste familii a intrat în izolare cu tot cu copii, fiind, spune primarul, contact al cazului depistat pozitiv din Suceava. Cei care au călătorit cu acelaşi autocar cu bărbatul de 71 ani au fost testaţi şi rezultatele ar fi negative.

„Am discutat şi eu cu directoarea şi noi am luat în calcul, ca o măsură de prevenţie, din punctul meu de vedere, o perioadă, o săptămână, două, să suspendăm cursurile. De exemplu avem o familie care se presupunea că a venit în autocar cu o persoană care a avut probleme, care a fost infectată, de la Suceva, şi acei copii i-am izolat şi pe ei, până aflăm rezultatele. Au fost testaţi, li s-au recoltat probele şi s-ar părea că n-au niciun fel de problemă. E vorba de părinţi“, a declarat primarul comunei Grădinari, Mihai Ioana. De menţionat că primul caz pozitiv la coronavirus, întregistrat în Olt, este tocmai un contact al bărbatului din Suceava, un bărbat de 51 ani, din Caracal, care a călătorit în acelaşi autocar şi care vineri, 6 martie 2020, a fost dus la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova. În cazul său, proba recoltată la internare a fost negativă şi urmează ca astăzi să i se recolteze o nouă probă.

Supravegheaţi de asistenţii comunitari

Persoanele aflate în izolare la Grădinari sunt în fiecare zi vizitate de asistenţii comunitari şi de expertul pe probleme de romi, care se asigură că nu prezintă simptomele bolii. La început, însă, izolarea nu a fost tocmai izolare, mai lasă primarul să se înţeleagă.

„Noi am trimis asistentul medical comunitar şi cu expertul pe probleme de romi şi în fiecare zi îi monitorizează. E foarte important să-i ţinem acasă. Se şi reuşeşte, să ştiţi. Am apelat şi la Poliţie, dar n-a fost nevoie să intervină, i-am luat însă cu noi pentru că au altă legitimitate. La început n-aveau nicio treabă. Plecau, n-aveau nicio treabă, inclusiv pe la primărie au venit, ei considerau că n-au niciun fel de problemă. Le-am explicat: mă  băieţi, puteţi să aveţi impresia că sunteţi perfect sănătoşi şi să aveţi virusul, ca urmare, trebuie să ne luăm măsuri de protecţie!“, a mai spus primarul, menţionând că cetăţenii izolaţi au venit din Italia tocmai de teama de a nu contracta temutul virus.

„Au venit de teama coronavioruslui din Italia, pentru că în Italia s-u luat măsuri foarte dure. Foarte mulţi lucrează, unii sezonier, alţii, sincer, colectează tot felul de obiecte pe care le vând la târg.
O parte sunt veniţi din nord, dar sunt şi din alte zone. Cei mai mulţi sunt din zona Milano, cei care sunt plecaţi din Grădinari“, a mai spus primarul, menţionând că în privinţa suspendării cursurilor aşteaptă astăzi un răspuns de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările