Un pacient din judeţul Olt, al şaptelea deces din cauza virusului West Nile înregistrat în acest sezon. Sângele donat, în pericol de a nu putea fi utilizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pacient trecut de 60 ani a decedat, la mijlocul acestei săptămâni, într-un spital din Bucureşti. A fost al doilea caz de infecţie cu West Nile înregistrat în acest sezon în judeţul Olt.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Combatere a Bolilor Transmisibile a raportat situaţia cazurilor de infecţie cu virsul West Nile, numărul îmbolnăvirilor confirmate în acest sezon ajugând la 64. În cursul acestei săptămâni s-a înregistrat şi al şaptelea deces dina, fiind vorba de un bărbat în vârstă de 62 ani, din Radomireşti, judeţul Olt. Bărbatul s-a tratat în două spitale din Bucureşti, aici fiind depistată infecţia care, alături de alte boli de care pacientul suferea, i-a fost fatală.

În judeţul Olt este al doilea caz de infecţie cu West Nile confirmat, însă la nivel naţional numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 64, cele mai multe înregistrându-se  în Călăraşi (8 cazuri) şi Constanţa (7 cazuri), în privinţa celor şapte decese situaţia fiind următoarea: Călăraşi (1), Constanţa (1), Bucureşti (1), Buzău (1), Iaşi (1), Olt (1) si Vrancea (1).
Cei mai afectaţi au fost vârstnicii, din cele 64 cazuri 21 fiind înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, iar 15, la 70-79 ani. Deşi infecţia cu West Nile poate determina decesul, la deznodământul tragic se ajunge în majoritatea cazurilor atunci când pacientul suferă şi de alte afecţiuni, sau imunitatea sa este foarte scăzută.
Medicii au început raportarea cazurilor de West Nile, pentru acest sezon, la 3 iunie 2019 şi, conform celor întâmplate în anii trecuţi, la 1 octombrie alerta ar fi trebuit să se ridice. Temperaturile foarte mari pentru data din calendar au făcut, însă, ca ţânţarii să se înmulţească în continuare şi să se menţină, astfel, riscul diverselor infecţii, motiv pentru care medicii fac în continuare apel la găsirea de soluţii pentru îndepărtarea insectelor responsabile de transmiterea foarte multor boli.

Cazurile de West Nile, pe de altă parte, au impus şi restricţii de donare de sânge, timp de 28 zile de la confirmarea unui caz donatorii din zona respectivă fiind refuzaţi la donare.  În atfel de situaţii, reclamă persoanele implicate în procesul de donare, ce ar ajuta este ca informaţia privind suspiciunile şi confirmările de laborator să fie transmisă în timp util. Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Olt, medicul Ramona Lesnic, a declarat că a înaintat spitalelor o adresă prin care solicită ca datele pacienţilor suspectaţi de infecţia cu West Nile să fie transmise în sistem rapid, pentru a se preveni situaţiile în care alţi donatori din zona respectivă se prezintă la centru pentru donare de sânge. La centrul de transfuzii din Slatina, din cauza acestei situaţii s-a renunţat la 7-8 pungi de sânge procesat.
O altă recomandare a dr. Ramona Lesnic, în situaţia în care dosarul electronic al fiecărui pacient în continuare nu este funcţional, a fost aceea ca în foaia de observaţie a pacienţilor internaţi în spitale să se menţioneze, aşa cum se menţionează, spre exemplu, alergiile de care pacientul ştie, şi faptul că este, sau nu, donator de sânge, urmând ca în situaţia în care se descoperă o infecţie informaţia să ajungă în timp util şi la centrul de transfuzii. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite