Un mare meşter popular, Tezaur Uman Viu, a murit. „S-a stins trist, uitat şi abandonat de toate autorităţile care ar fi trebuit să îl sprijine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Tănase 1947-2020 FOTO: Valeru Ciurea
Gheorghe Tănase 1947-2020 FOTO: Valeru Ciurea

Cunoscutul şi apreciatul meşter al lemnului Gheorghe Tănase s-a stins din viaţă.  „A trecut în lumea drepţilor în noaptea primei zile de Crăciun a anului 2020“, este anunţul trist făcut de un prieten apropiat.

Vestea tristă în martie 2019 a fost distins cu titlul de Tezaur Uman Viu.

„Tezaurul Uman Viu Gheorghe Tănase, meşterul lemnului de la Corbu, va rămâne viu doar în amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut şi apreciat. Gheorghe Tănase a trecut în lumea drepţilor în noaptea primei zile de Crăciun a anului 2020. Ce şi cât a însemnat el pentru arta populară a judeţului Olt şi a României sunt lucruri care au fost recunoscute de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii, cel care în anul 2018 i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO. Din păcate, Gheorghe Tănase s-a stins trist, uitat şi abandonat de toate autorităţile care ar fi trebuit să îl sprijine, măcar moral în suferinţa prin care a trecut în ultima perioadă a vieţii sale.

Dumnezeu să îl odihnească în pace acolo, sus, alături de ceilalţi reprezentanţi de seamă ai culturii tradiţionale a Oltului! De iertat, să ne ierte pe noi, cei care nu am putut să îl ajutăm în suferinţă“, este mesajul postat de Valeru Ciurea pe Facebook.

În scurt timp au început să să apară şi mesajele de regret şi preţuire. 

„Dumnezeu a dorit ca Poarta Raiului să fie sculptată cu mâinile măiastre ale meşterului Gheorghe Tănase... Sufletul meu lăcrimează! Am pierdut un Prieten şi un Artist din confreria spiritului românesc. "Ne mor prietenii... Ne mor! Murim şi noi în moartea lor.." Undeva, cândva, pe o graniţă a României, am jurat, împreună, pe steag. "În foc vom intra. Venin vom lua... Pentru idealul naţional!" Dumnezeu să te odihnească în pace şi lumină, Gheorghe Tănase!“, a scris istoricul Laurenţiu Guţică-Florescu, directorul Muzeului Judeţean Olt.

 „Odihnă veşnică! Încă un coleg iubit de toată lumea pleacă dintre noi, pe zi ce trece rămânem mai puţini din «Cei zece meşteri populari ai judeţului Olt» de altădată. Regrete Eterne! Nu îl vom uita niciodată pe dragul nostru coleg, prieten, şi de ce nu, şi un frate mai mare de la care am avut ce învăţa! Respectul şi durerea rămân în urmă. Drumul lin, nea Gheorghe!“, a scris şi meşterul popular Olga Alexandrina Filip, iar mesajele venite ca răspuns la necrologul postat de Valeru Ciurea, omul care de mulţi ani îi pune în valoare pe meşterii populari ai Oltului, continuă. 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Vă recomandăm şi: Meşterul care dă viaţă lemnului şi refuză să abandoneze tradiţia: „Mai bine vinzi un kitsch decât un obiect de valoare, dar nu am avut interesul ăsta“

Dezamăgirea meşterilor desemnaţi „Tezaur Uman Viu“: „Ăştia sunt interesaţi mai mult de tezaure-lingouri îngropate prin cimitire“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite