„Tunul“ lui Vâlcov pentru care Primăria Slatina îl cheamă în judecată. Cum a fost vândut un fost parc şi returnat ulterior, fiind cerute despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele se tot adună pentru Darius Vâlcov, săptămâna trecută fiind înregistrată o nouă chemare în judecată FOTO: arhiva
Problemele se tot adună pentru Darius Vâlcov, săptămâna trecută fiind înregistrată o nouă chemare în judecată FOTO: arhiva

O afacere marca Darius Vâlcov, din primul mandat de primar al acestuia, a creat un prejudiciu de 4,2 milioane lei municipiului, Curtea de Conturi cerând recuperarea acestuia. Actuala conducere l-a dat în judecată pe fostul primar, alături de 20 de foşti consilieri locali şi mai mulţi funcţionari.

Acţiunea în instanţă a fost înregistrată în 5 iunie 2019, conform site-ului Tribunalului Olt, Primăria Slatina chemându-i în judecată pe fostul primar Darius Vâlcov şi pe mai mulţi funcţionari, dar şi pe 20 dintre consilierii municipali care la acel moment au votat hotărârile de consiliu care au permis derularea unei afaceri cu un prejudiciu de 4,2 milioane.

Totul a început cu schimbarea destinaţiei unei suprafeţe dintr-un fost parc, aflat la intrarea în municipiu, dinspre Craiova, pe partea stângă. Parcul de 80.000 de metri pătraţi de pe Aleea Oltului, de sub dealul Grădişte, a fost împărţit în două loturi, iar pentru 55.000 metri pătraţi s-a schimbat destinaţia, astfel ca acolo să se poată construi. Totul se întâmpla în 2006, în primul mandat de primar al lui Darius Vâlcov. În anul următor, terenul de 55.000 m.p. este vândut unui investitor cipriot, respectiv firma SC KFP Aphrodite SRL, ulterior descoperindu-se că acesta era partener de afaceri cu finul lui Darius Vâlcov, Daniel Bărbulescu, deputatul (în 2015, în vremea în care Vâlcov a fost săltat de DNA) care l-a ajutat pe fostul ministru de Finanţe să dosească seif-ul cu comorile găsite de către anchetatori. 

Cipriotul, care a plătit 1,5 milioane euro pe teren, intenţiona să construiască acolo un centru comercial, însă la scurt timp au apărut problemele, Primăria Slatina întârziind câţiva ani realizarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) necesar realizării investiţiei. Cipriotul a găsit scuza să denunţe tranzacţia, acţionând Primăria Slatina în judecată şi cerând daune pentru cheltuielile înregistrate, proces care s-a finalizat la mai bine de 6 ani de la perfectarea vânzării. Primăria Slatina i-a plătit investitorului suma iniţială, plus cheltuielile efectuate până la acea dată (impozit, autorizări, studii tehnice etc.).

În 2015, Curtea de Conturi a stabilit, însă, că parte din banii restituiţi investitorului constituie, de fapt, prejudiciu şi acesta trebuie recuperat, indicând în acest sens, tot printr-o soluţie în instanţă, şi persoanele care s-ar face vinovate, şi pe care primăria le-a chemat acum în judecată, respectiv: fostul primar Darius Vâlcov, secretarul primăriei (şi atunci, dar şi acum) Mihai idita, Mihaela Otincelescu (la acel moment şef serviciu în cadrul DADPP), Ana Anghel (director DADPP), dar şi foştii consilieri locali Bogdan Apostoliceanu, Ion Bădescu, Cristian Bircea, Ilie Buleandră, Viorel Dumitrescu, Eugen Iancu, Aurel Lazăr, Denisa Maican, Ilie Mărgărit, Emil Marinescu, Valeriu Matei, Constantin Mitrică, Ştefan Necula, Marian Niculae, Ioan Popa, Vasile Popa, Elena Stanciu, Gheorghe Stoica, Claudia Tudose şi Veisa Alexe.

Suma de recuperat este, conform declaraţiilor primarului Slatinei, Emil Moţ, de 4,2 milioane lei.

„Curtea de Conturi a făcut un control în 2015, primăria a contestat controlul în instanţă, acum a rămas definitiv şi luăm măsurile necesare pentru recuperarea prejudiciului. (…) Banii (n.r. - care s-au returnat investitorului) au venit atunci de la Guvern, era Darius ministru de Finanţe, s-au virat către Primăria Slatina din bugetul naţional, n-au fost daţi din bugetul local“, a precizat primarul Emil Moţ.

Soarta parcului, încă neclară

Parcul în discuţie, pe de altă parte, este şi astăzi, cum se întâmplă de aproape 30 de ani, izlaz pentru animalele locuitorilor din cartierul Grădişte. Pentru cei 55.000 m.p. lucrurile ar fi certe, anume destinaţia rămâne „curţi construcţii“, însă investitorii interesaţi de-a lungul timpului s-au ferit să avanseze cu discuţiile din cauza temerii că tranzacţia ar putea avea soarta celei dinainte.

„Eu aş vrea să-i dau plus valoare, să-l vând sau să-l închiriez la un investitor, dar, ţinând seama de problemele înregistrate, nu a fost nimeni interesat. Acum, la ora asta, este «curţi construcţii», destinaţia este schimbată cum trebuie, au mai fost alte câteva dosare la DNA pe schimbarea destinaţiei, dar s-a stabilit, e clar acum, destinaţia s-a făcut cum trebuie“, a mai spus primarul Slatinei, care speră să găsească oameni de afaceri interesaţi de zonă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite