Traian Băsescu, la Slatina: „Obiectivul nostru de ţară, greu, real şi necesar, este unirea României cu Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la Slatina la festivitatea de lansare a candidaţilor din judeţul Olt pentru alegerile locale din vară, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a abordat mai multe teme, le-a dat sfaturi candidaţilor, a spus şi două bancuri şi s-a fotografiat cu mai toţi cei care i-au cerut acest lucru.

Fostul preşedinte a ales să nu se întâlnească separat cu reprezentanţii mass-media, ajungând la eveniment la ora programată, 13,00, şi părăsind Slatina la finalul festivităţii de lansare a candidaţilor, eveniment care s-a desfăşurat astăzi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina.

Intrarea şi-a făcut-o în acordurile trupei Pasărea Colibri – „Phoenix“. A urcat pe scenă şi a aşteptat aparent răbdător să fie invitat să le adreseze celor prezenţi cuvintele pregătite. S-a întâmplat după discursul candidaţilor de la Scorniceşti, Gârcov, Balş, Vişina şi Slatina. Discursul, întrerupt destul de des de aplauze, a ţinut aproape trei sferturi de ceas, minutele trecând însă repede.

„Vin cu bucurie la Slatina, pentru că ştiu că am mână bună pentru Slatina“

Băsescu a început prin a le explica celor prezenţi cum a ajuns la înfiinţarea PMP - „Am constatat că avem o clasă politică epuizată din punct de vedere al încrederii populaţiei“, continuând cu: „Soarta acestui partid este să reprezinte viitorul politic al României“.

„Vin cu bucurie la Slatina, pentru că ştiu că am mână bună pentru Slatina“, le-a mai spus Băsescu, făcând referire, cum, de altfel, o mai făcuse unul dintre candidaţi înainte, la susţinerea candidatului PD din urmă cu 12 ani, Darius Vâlcov, pe-atunci un tânăr de nici 30 de ani care învingea monopolul PSD asupra unui judeţ întreg.

„Nu este o poveste enunţată de un om politic şi gata!“

Preşedintele a vorbit despre ceea ce a numit ca fiind „obiectivul de ţară al PMP“, un obiectiv „greu, înscris în programul nostru politic, dar care este real şi necesar, anume unirea României cu Republica Moldova“, cu atât mai mult cu cât, a motivat Băsescu, astăzi ceea ce se asumă drept obiective de ţară – intrarea României în Schengen sau zona Euro – sunt nimic altceva decât responsabilităţi clare care decurg din tratatul de aderare la UE.

„Vreau să ştiţi că nu este o poveste enunţată de un om politic, şi gata! Trebuie să credem în acest obiectiv, plecând de la un adevăr fundamental: românii trăiesc despărţiţi, de-o parte şi de alta a Prutului, în baza deciziei a doi criminali din istoria mondială - unul se numea Stalin şi altul se numea Hitler. Împreună au stabilit, prin miniştrii lor de externe, că o bucată din România, cu tot cu poporul ei, trebuie ruptă“, le-a spus Băsescu invitaţilor din tot judeţul. „ Aşezarea graniţei de Răsărit pe Nistru, şi nu pe Prut, trebuie să fie un obiectiv în care să credem!“, a continuat fostul preşedinte, vorbind de cei aproximativ 80% dintre românii din România care vor unirea şi cei 28-30% de români din Republica Moldova care susţin acelaşi scop şi de politica de reapropiere, de bursele de studii acordate anual, de modificarea legii cetăţeniei etc .

„Am convingerea că ziua în care se va întâmpla acest lucru nu este departe!“, a mai spus Băsescu, vorbind şi de modalitate – acord votat de parlamentele celor două ţări sau referendumuri în România şi Republica Moldova.

„În Constituţie aveţi baza programului electoral“

Băsescu a ajuns în cele din urmă şi la momentul în care le-a oferit candidaţilor sfaturi privind subiectele pe care să le pregătească pentru campanie. Constituţia trebuie să fie izvorul programului electoral al fiecărui candidat al PMP, le-a spus fostul preşedinte, îndemnându-i să poarte în campanie tot timpul o astfel de carte şi să le citească din ea alegătorilor, în special din capitolul II, referitor la drepturile pe care le au şi le-au fost încălcate.

„Vă rog să mă credeţi că nu-i foarte mult de citit, dacă vrei să le aplici. Dincolo de infrastructură, de locuri de joacă pentru copii, sunt câteva teze care sunt într-o cărticică, este cea care a făcut posibil să-mi duc cele două mandate până la capăt, cu toată opoziţia clasei politice din Parlament.(...) O mare parte a drepturilor enunţate la capitoplul II vine în sarcina administraţiei locale“, i-a informat Băsescu, vorbind de dreptul la sănătate, dreptul la învăţătură etc. A fost momentul în care, vorbind despre sarcina administraţiei publice în administrarea spitalelor, Băsescu a destins atmosfera cu primul banc, cel de-al doilea venind pe tema respectării libertăţii.

Vorbind despre dreptul la informare, Băsescu a simţit nevoia să îndrepte din noi săgeţi către reprezentanţii mass-media: „Nu ne luăm de presă, care este liberă să nu respecte Constituţia, ei pot să informeze cum vor. Constituţia lor este interesul patronului şi mai puţin al cititorului, ştiu eu câteva televiziuni centrale!“.

Vizita a luat sfârşit imediat după finalul discursului, cei din sală îmbulzindu-se spre ieşire, doar-doar se pot fotografia cu Băsescu, mulţi reuşind.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite