Tradiţie neîntreruptă de 10 ani. Sătenii s-au întrecut ciocnind ouă în cea de-a treia zi de Paşti

Tradiţie neîntreruptă de 10 ani. Sătenii s-au întrecut ciocnind ouă în cea de-a treia zi de Paşti

Competiţia de la Câmpu Mare, Dobroteasa, se organizează de 10 ani FOTO: Valeru Ciurea

A fost mai întâi tradiţia ca, după slujba religioasă, credincioşii să ciocnească ouă roşii. De 10 ani, însă, se organizează un concurs după toate canoanele, cu regulament şi premii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Vremea deloc prietenoasă nu i-a ţinut acasă pe sătenii din Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, judeţul Olt, iar în cea de-a treia zi de Paşte s-au strâns cu zecile la biserică, pentru slujbă şi pentru concursul de cionit ouă. A fost a zecea ediţie a celui mai vestit concurs din judeţ, în care se acordă şi premii, iar cei care încearcă să fraudeze sunt pedepsiţi cu excluderea pe viaţă din concurs, dacă organizatorii nu dau dovadă de clemenţă, făcând excepţii.

Şi au făcut, şi în acest an, o excepţie, unul dintre concurenţi recunoscând că a încercat să înşele vigilenţa organizatorilor, folosind un ou „întărit“ cu email. n-a mai putut concura, dar, l-au asigurat organizatorii, poate reveni anul viitor.


Câştigătorii de la Dumitreşti, alături de organizatori

Concursul de la Dobroteasa este precedat, de doi ani, de cel de la Dumitreşti, Verguleasa, comună vecină. Sunt ani în care au venit şi săteni din Topana, care, şi aceştia, au încercat organizarea unuia similar.
Competiţiile de la Verguleasa şi Dobroteasa, spune consultantul Centrului Cultural pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, Valeru Ciurea, îi pun pe săteni la treabă cu luni înainte. „E o întreagă poveste. Oamenii se pregătesc cu luni de zile înainte, folosesc o hrană anume pentru păsări, pentru a obţine ouă cu o coajă tare. Sunt persoane vestite în sat pentru că ştiu să încerce ouăle, să le aleagă pe cele care au coaja mai tare. În calificări toate aceste lucruri contează, în finală însă se concurează doar cu ouă din coşul de la biserică“, spune consultantul din cadrul instituţiei care susţine şi financiar concursul, acordând premiile în bani.


Participare numeroasă la Câmpu Mare, unde concursul a ajuns la a X-a ediţie

„La Dumitreşti- Verguleasa se continuă o tradiţie foarte frumoasă. În a doua zi de Paşti fiecare vine cu masa-n spate la biserică, se dă de pomană, se adună tot satul. Asta se întâmplă din vechime. După slujbă preotul venea şi cionea cu fiecare sătean în parte. Anul acesta vremea nu i-a mai ajutat pe săteni, a plouat mărunt toată ziua“, a mai spus Valeru Ciurea.
Iată şi lista câştigătorilor din acest an:

Concursul pascal de ciocnit ouă de la Dumitreşti- Verguleasa, din 17 aprilie 2017, ediţia a II-a:
1. Glonţ Aurelian Ionuţ, locul I
2. Mice Alexandru Nicuşor, locul II
3. Dogaru Ioana Alexia, locul III
4. Ion Alexandra Ionela, menţiune I
5. Dogaru Daniel, menţiune II
6. Elena Cristina Glonţ, menţiune III


Concursul pascal de ciocnit ouă de la Câmpu Mare - Dobroteasa, din 18 aprilie 2017, ediţia a X-a:
1. Matei Ioan Ciucă, locul I
2. Haralambie Duţu, locul II
3. Lucian Oprişor, locul III
4. Romică Mierloiu, menţiune I
5. Florina Dobroiu, menţiune II


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările